Zenés történelmi lecke

Írta:  P.A. 2016.11.27.

1956-ra emlékezett műsorával a Kákics együttes.

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc eseményeire, illetve az azt megelőző évtizedben Magyarországon történtekre, a Rákosi-korszak rémtetteire, és annak áldozataira, meghurcoltjaira is emlékezett november 24-i zenés műsorával a Kákics együttes.

VAA 3763 copy
A népzenét játszó székesfehérvári együttes az 1956-os események 60. évfordulójára összeállított műsorában történelmi utazásra invitálták a közönséget a Kondor Béla Közösségi Házba. A II. világháború után történteket időrendi sorrendben idézték fel szóban és zenével. A színpadon olyan népdal átiratok is elhangzottak, amelyeknek énekléséért a kommunista hatalom börtönbüntetésre ítélte az előadót. Ilyen volt például a Jegenyefák nem nőnek az égig című népdal, amelyből annak idején, a refrént némileg módosítva Rákosi Mátyást gúnyoló nóta lett. Ma már talán különösebb sértődést senkiből sem váltana ki a dal, de előadójának akkor első fokon 2 évet, fellebbezés után 4 év börtönt ért.

VAA 3731 copy
- Gyerekkoromban, a családban nem sokat beszéltek szüleim és nagyszüleim az 1956-os, és az azt megelőző évek eseményeiről. Felnőttfejjel tudtam meg például, hogy annak idején nagybátyámat leültették, de az okát a mai napig nem tudom. Középiskolás fejjel sokszor unalmasnak tűnt, ahogy édesapám szidta a kommunistákat. Ma már őt is megértem – mesélt személyes emlékeket a műsor bevezetőjében Tárnok Ákos, a Kákics együttes tagja.
A „Feltettem magamban, Hazámat szolgálom...” című emlékműsort az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott kerületi Emlékbizottság támogatta.