Önértékelés és internetfüggőség

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.11.29.

Szorongástól az önbecsülésig címmel konferenciát rendezett a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XVIII. kerületi tagintézménye november 22-én a Kondor Béla Közösségi Házban.

A gyerekek gyakran a családi problémáik miatt szoronganak, így nem tudnak az iskolában megfelelően teljesíteni, és ez által az önbecsülésük is sérül... A kialakult helyzetben sokaknak az internethasználat jelent valamiféle menekülést a kialakult helyzet elől, amitől pedig függővé válhatnak.

P1320311 1024x768 átméretezve
A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XVIII. kerületi tagintézménye ezt a témakört járta körül a konferencián.
A tanácskozást Galgóczy Zoltán alpolgármester nyitotta meg, majd Várnai Dóra az Iskoláskorú Gyermekek Egészségmagatartása című vizsgálatban dolgozó pszichológus és pedagógus az iskolai agresszióról, szorongásról és az önértékelésről beszélt. A kortársbántalmazás a világ számos országában, így hazánkban is nehezíti az iskolai közösségek életét. A probléma hatással van az érintettek és szemtanúk egészségére, jólétére, önértékelésére.

P1320213 1024x768 átméretezve
Dr. Koronczai Beatrix, klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus, az ELTE PPK (Pedagógiai és Pszichológiai Kar) egyetemi adjunktus Az önértékelés és az internetfüggőség kapcsolata a fiataloknál címmel tartott előadást.

P1320285 1024x768 átméretezve
A témakörről már sok publikáció látott napvilágot. Többnyire kapcsolatot találtak az alacsony önértékelés és a problémás internethasználat között, azonban az eredmények nem egyöntetűek. Ugyanakkor a Facebook-függőség jelensége kapcsán összetettebb kép rajzolódik ki. Vajon, az a veszélyeztetett, akiknek alacsony az önbecsülése, vagy éppen ellenkezőleg?
Pál Ferenc a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet munkatársának előadásának címe: Szorongástól az önbecsülésig volt.
Az önbecsülés sok szorongástól és aggodalomtól szabadít meg, gyógyítja a sebeinket, és lehetővé teszi, hogy egészségesen és önfeledten éljünk. Segít, hogy szembe nézzünk a realitásokkal, még ha fájdalmas is.