Szűrőnap volt a Zsebőkben

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.12.01.

A daganatos és a szív- és érrendszeri betegségekre fókuszálva tartottak térítésmentes lakossági szűrővizsgálatot november 26-án a Zsebők Zoltán Szakrendelőben.

Az egészségmegőrzés döntő eleme a megelőzés. Rendkívül fontos a betegségek korai stádiumban történő felfedezése, mert az lényegesen javítja a gyógyulási esélyt. Ha évente legalább egyszer időt szánunk a szűrővizsgálatokra, akkor sok olyan betegség megelőzhető, amelynek később súlyos, akár életveszélyes kimenetele is lehet.

VAA 3742 copy
– A szakrendelőnk az önkormányzat támogatásával évek óta szervez szűrőnapot, különböző megbetegedéseket állítva a középpontba – tájékoztatott dr. Szebényi Attila főorvos, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója. – Az idén négy szűrőnapot tartottunk, ezúttal a szív- és érrendszeri, valamint az onkológiai betegségek korai felismerésére helyeztük a hangsúlyt.
– Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálozási oknak számítanak – mondta dr. Kubala Éva kardiológus, orvosigazgató-helyettes. – E betegségek kialakulásának fő oka a helytelen táplálkozás és az egészségtelen életmód. Az embereket meg kell győzni annak fontosságáról, hogy rendszeresen mozogjanak, sportoljanak, és egészségesen étkezzenek.
– Mindenki sokat tehet az egészségéért azzal, ha hetente legalább két és fél órát mozog, mégpedig úgy, hogy közben megizzad, és egy kicsit ki is fullad. Az idősebbeknek pedig az aktív gyaloglást javaslom, olyan tempóban, hogy menet közben nem tudna társalogni a partnerével.
Dr. Molnár Mária főorvos arról beszélt, hogy ha valakinek nincs panasza, akkor is fontos, hogy évente egy alkalommal részt vegyen az ingyenes hasi ultrahangvizsgálaton. A szűrőnapon több idő van arra is, hogy az orvos elbeszélgessen a páciensével az egészséges életmódról, a meglévő panaszokról és azok kezeléséről.
A Zsebők Zoltán Szakrendelő tájékoztatása szerint összesen 98 kerületi lakos egészségügyi szűrését végezték el a szakorvosok, ami 163 szűrővizsgálatot jelent. Vagyis voltak, akik többféle vizsgálatot is igénybe vettek.
A szűrőnap eredményes volt. A kardiológián egy betegnek kellett megváltoztatni a terápiás kezelését, az ultrahangvizsgálaton egy-egy esetben vesekövet, epekövet, májzsugor- és zsírmájbetegséget szűrt ki a szakorvos, s egy beteget kórházba is kellett irányítani.
A nőgyógyászati és az urológiai vizsgálatok (rákszűrés) laboreredményei később lesznek meg.