Mérföldkő lehet a 2018-as választás

Írta:  P.A. 2016.12.07.

Hadházy Ákos, az LMP elnökhelyettese volt a kerületi tagszervezet fórumának vendége.

A demokrácia leépítése zajlik Magyarországon Hadházy Ákos, a Lehet Más a Politika elnökhelyettese, országgyűlési képviselő szerint. A politikus erről, és az ellenzéki pártok lehetőségeiről, és a 2018-as parlamenti választás fontosságáról is beszélt az LMP XVIII. kerületi szervezetének irodájában december 5-én megtartott fórumon.

unnamed
- Az ellenzéki pártoknak komoly szerepe van abban, hogy a közvélemény kutatások még mindig jelentős Fidesz-előnyt mutatnak, a kormányzati teljesítmény és a korrupciós ügyek ellenére – mondta a korrupció-ellenes tevékenységéről ismert politikus, aki szerint még nincs diktatúra Magyarországon, de folyamatosan épül le a demokratikus rendszer. – A demokráciából nem egyik napról a másikra lesz diktatúra. A kérdés az, hogy átléptük-e már azt a határvonalat, amelyet megelőzően még demokratikus úton, választás során leváltható az Orbán-kormány, vagy ha még nem, akkor mikor jutunk túl ezen a vonalon? Mert utóbbi esetben már csinálhat az ellenzék bármit, összeszedheti a legjobb embereit, kivetheti magából a szép számú élősködőt , nem lesz esélye a demokratikus váltásra.
Hadházy Ákos nagy hibának tartja, hogy vannak olyan ellenzéki politikusok, akik már most úgy vélekednek, hogy a 2018-as választást nem lehet megnyerni, és inkább a 2022-es voksolásra készülnek.
- Nem szabad 2002-re „játszani”, mert az említett határvonal szerintem éppen a 2018-as választás lesz. Ha a jelenlegi kormányzat akkor is megkapja az 50 százalékos többséget, akkor gyakorlatilag nem lesz értelme az ellenzéki politizálásnak. Persze be lehet majd jutni azután is a parlamentbe, és biztosan vannak, akiknek ez elég, hiszen országgyűlési képviselőnek lenni kényelmes, ha a valaki nem veszi túl komolyan. Kellemes fizetéssel jár, szép munkahelyen, és nem is kell sok mindent csinálni.
A politikus kérdésre válaszolva elmondta, hogy az ellenzéki pártoknak egy esetben van esélyük, ha politikai eszközökkel – miután jogi lehetőségük erre nincs - rá tudják kényszeríteni a kormányt a választási törvény megváltoztatására.