A hátrányos helyzetben élőkért dolgoznak

Írta:  P.A. 2016.12.12.

Az idősek, a hatrányos helyzetben élők és a fogyatékkal élők gondjairól rendeztek fórumot a Kondorban.

Többek között a hátrányos helyzetben lévők, a fogyatékkal élők és az idősek esélyteremtéséről szólt a Kondor Béla Közösségi Házban december 8-án megrendezett fórum, amelyen bemutatkozott a Béthel Alapítvány fenntartásában működő Budapest Család, Esélyteremtés és Önkéntes Ház.

VAA 5636 copy
A szervezet célja Budapest egész területén a hátrányos megkülönböztetés és az előítélet minden formájának csökkentése és megszűntetése. A felsoroltak különösen érintik a fogyatékossággal élő embereket, az időseket, a romákat, a hátrányos helyzetben élő gyermekeket és családokat. A Ház Esélyórák néven különféle eszközökkel törekszik a különböző korosztályok és társadalmi rétegek közötti minél jobb kapcsolat kialakítására.
Rendezvényeiket, programjaikat az önkormányzatokkal, iskolákkal és civil szervezetekkel együttműködve, önkéntesek bevonásával szervezik.
A szakmai beszélgetésen részt vett Táncsics Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család és Ifjúságügyért felelős Államtitkárság esélyteremtési főosztályának vezető helyettese.

VAA 5678 copy
A XVIII. kerületi önkormányzat képviseletében Dömötör István alpolgármester átfogó képet adott a kerületben működő szociális ellátórendszerről. Mint elmondta, az esélyteremtésről nem csak a fogyatékkal vagy hátrányos helyzetben élők, illetve a roma kisebbség problémáinak megoldására tett erőfeszítések során beszélhetünk, hanem akkor is, ha az egyedül, sokszor segítség nélkül lévő idősekre gondolunk.
- Fontos, hogy ezek az emberek a munka utáni pihenőéveikben jó minőségben éljék meg mindennapjaikat. Ezért is a szociális területek egyik legfontosabb eleme az idősgondozás, ami a kerületben jelenleg négy önálló intézményben valósul meg. A legnehezebb helyzetben élő idősek életét igyekszik megkönnyíteni a házi segítségnyújtás. Szeretnénk, ha ebbe az ellátási rendszerbe minél kevesebben tartoznának, és ki tudjuk őket emelni a magányos, kissé megkeseredett életből – mondta Dömötör István.
Az alpolgármester a szociális szolgáltatók munkájának bemutatása mellett, sikeres példákat bemutatva, beszélt a Csibész Családvédelmi Központ tevékenységéről, a krízislakások nyújtotta lehetőségekről is.