Az első gyertyaláng

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.11.28.

Hatodik éve rendez adventi gyertyagyújtást az Együtt Pestszentimréért Egyesület, hagyományosan az ünnepkör első vasárnapját megelőző szombaton.


Az Együtt Pestszentimréért Egyesület (EPE) a pestszentimrei egyházakat is bevonva szervezett közös adventi várakozást a pestszentimreieknek november 26-án.

VSZ 6238 copy
Az EPE elnöke, Ujvári Miklósné üdvözlő szavait követően Lévai István Zoltán alpolgármester mondott köszöntőt, majd Háló Gyula baptista lelkész tanulságos történetet mesélt a szeretetről:
– Egy kétgyermekes fiatal családapának gyakran kell elutaznia, és napokig nincs együtt a családjával. Előre meleg szívvel gondol arra, hogy ha hazaérkezik, a két lánya odarohan hozzá, és ő megöleli őket. Örömmel tölti el, hogy a gyermekei soha nem kérdezik meg, hogy mit hozott, hanem azt mondják: apa, de jó, hogy hazajöttél!

VSZ 6228 copy
Lak Gábor plébános az adventi koszorúról beszélt, amelyen hagyományosan három lila és egy rózsaszín gyertya található. Az első lila gyertya a hit, a második a reménység, a harmadik a szeretet, a rózsaszín gyertya pedig az öröm jelképe.
– Advent kezdetekor a karácsonyi készülődés jegyében mindenki elindul ajándékokat keresni – mondta Horváth-Csitári Boglárka evangélikus lelkész. – Az üzletek kirakatait színes lámpafüzérek díszítik, jelezve, hogy itt valami történni fog... Olyan dolog, amihez szükség van a pénztárcára, erős idegekre, gyorsaságra, kapkodásra. A keresztény embereknél az ünnepvárás kicsit másképpen történik, ami nem jelenti azt, hogy nem vásárolnak ajándékot, vagy nem ékesítik fel az otthonukat. A hívőknek azonban az is fontos, hogy megérkezzen az, aki értünk született, elhozta a szeretetet, aki megmutatta, hogyan kell másokért élni és meghalni.
Miután az evangélikus lelkész meggyújtotta az első gyertyát az adventi koszorún, a résztvevők egyike odatartotta ahhoz a kezében lévő gyertyát, és továbbadta a lángot... Néhány perc múlva megannyi gyertya világított a sötétben.
Az adventi gyertyagyújtást követően az egyesület tagjai forralt borral, teával látták vendégül a hideg novemberi estén összegyűlteket.

VSZ 6286 copy