Életmentő adomány

Írta:  P.A. 2016.12.19.

Lélegeztető gépet adományozott az önkormányzat a kerületi mentőállomásnak.

Az Országos Mentőszolgálat alapítványának, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának és a kerület lakosainak hozzájárulásával vásárolt lélegeztető géppel segíti a kerületi mentőállomás életmentő munkáját. A december 16-án megrendezett átadó ünnepségnek a Mentőszolgálat Rózsa utcai székhelye adott otthont.

VSZ 6329 copy
Kónya Zoltán, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány kuratóriumi elnöke az ajándékozás teljes folyamatát egy több szereplős összefogás mintapéldájaként minősítette:

– Nem egy mindennapi történet, amikor három szereplő gyorsan és egyszerre tud lépni. A XVIII. kerületben ez történt. Alapítványunk az önkormányzattal és a kerületi lakosokkal összefogva előteremtette az életmentő lélegeztető gép több millió forintnyi költségének fedezetét.
Ughy Attila polgármester köszöntőjét Dr. Pék László, az OMSZ orvos igazgatója felé tekintve egy praktikus kérdéssel zárta: „Milyen egyéb, fontos információkat tudhatnánk meg a Newort HT70-es nevet viselő lélegeztető gépről?”

VSZ 6337 copy
Az orvos igazgató bő és részletes válaszából idézve:

– Véleményem szerint az egészségügy általános minőségi feladatainak javításánál a mentőszolgálatba fektetett pénzek igen hasznosak, azonnali megtérülésük vitathatatlan. Bajtársaink azok, akik elsőként szembesülnek a nagy bajjal. Egy ilyen mobilis lélegeztető géppel felszerelt rohamkocsi bevetésével sokszorosára nőhet az életmentés esélye. Ne feledjük, néha perceken, sőt másodperceken is múlhat egy-egy életmentő beavatkozás. A nagy lélekszámú XVIII. kerületen túl a szomszédos kerületek és a környező települések is számíthatnak a lélegeztető azonnali, szükségszerinti alkalmazására.
Dömötör István, az egészségügyért felelős alpolgármester ígéretet is tett:

– Az ünnepek után egyeztetünk a mentőszolgálat kerületi vezetőivel, hogy milyen módon tudná önkormányzatunk a városgazda segítségével még funkcionálisabbá tenni a kerületi állomást.
Az átadást követően a gyártó és forgalmazó cég képviselői gyakorlati bemutatót is tartottak, majd a további kérdésekre Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs és pr. igazgatója és Szász Zsombor állomásvezető válaszolt.