El a szeméttel!

Írta:  2013.05.13.
Térítésmentes lakossági veszélyeshulladék-gyűjtési akciót szervezett az önkormányzat május 11-én a kerület négy helyszínén.
A hulladékok ezernyi formában vesznek minket körül, és gyakran a háztartásokból is veszélyes anyagok kerülnek ki. Ezek megfelelő tárolással, szállítással és megsemmisítéssel nem okoznak gondot, de előfordul, hogy nem tudjuk, mi számít veszélyes hulladéknak.

A szakszerű meghatározás szerint veszélyes hulladéknak nevezzük azokat az anyagokat, hulladékokat, amelyek minőségüket tekintve az emberi egészségre, életre, élővilágra, környezetre közvetlenül vagy közvetve károsító hatást.

A Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi (FTSZV) Kft. hulladékkezelésben jártas szakemberei a Béke téren, a Martinovics téren, a Havanna-lakótelepen, a Bartha Lajos utca és a Kondor Béla sétány sarkán, továbbá Pestszentimrén a Szálfa és a Vasút utca találkozásánál vették át a veszélyeshulladékot.
Az akcióban akkumlátort, lejárt szavatosságú gyógyszert, festéket, hígítót, növényvédőszert, fáradt olajat, elemet elektromos és elektronikai gépeket hoztak a lakosok a gyűjtőhelyekre.

Kovács Károly festékes dobozokkal megrakott szatyorral érkezett a Béke térre. – Nemrégiben fejeztem be a lakásom felújítását, amihez többféle festékre volt szükségem, azonban a dobozok alján maradt egy kevés. Miután ezek az anyagok a normál hulladéklerakó helyre nem vihetők el, ezért idáig a sufniban tároltam őket. Örülök, hogy most megszabadulhatok a festékmaradványoktól – mondta.

Tóth János a pestszentimrei átvevőhelyre egy nagyméretű televízióval érkezett. – Néhány hónapja le kellett cserélnem a készüléket, mert elromlott, és a lakásban csak a helyet foglalta. Alig vártam már az újabb veszélyeshulladék-gyűjtési akciót, hogy megszabaduljak tőle.

A szombati akcióban 1400 kg veszélyeshulladékot gyűjtött össze a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. A veszélyeshulladék 23 kg szárazelemet, 60 kg akkumlátort, 53 kg gyógyszert, 810 kg autógumit, 25 kg fénycsövet, 49 kg szórópalackot, 90 kg növényvédőszert, 179 kg oldószert, szennyezett 66 kg műanyagcsomagolást, 630 kg festékmaradványt, 515 liter sütőzsírt, 200 liter fáradt olajat, 12 kg festéktonnert tartalmazott.