Kijavítják a kátyúkat

Írta:  2013.05.20.
Az elhúzódó tél vége óta folyamatosan zajlik a kerületben a kátyúzás.
A hosszúra nyúlt tél alaposan megviselte a kerület útjainak burkolatát. A kátyúk kialakulásában nagy része van a hőingadozásnak és az ehhez társuló sok csapadéknak, ugyanis a nappali enyhe időben megolvadó hó a burkolat apró repedéseibe befolyva az éjszakai hidegben megfagy, szétrepesztve az aszfaltot.

Pestszentlőrinc-Pestszenimre önkormányzata idén is megbízta a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt-t az útkarbantartási munkálatok elvégzésével.

Az olvadás sem mindig jó

– A városüzemeltető cég mélyépítési osztályának a feladata többek között a kátyúk javítása, a süllyedések helyreállítása, a földutak karbantartása, a járdák javítása, a belvíz megszüntetése és a különböző vízelvezető műtárgyak takarítása. Ezenfelül többek között a téli síkosságmentesítésben és a hóeltakarításban veszünk részt, továbbá különféle felújítási feladatokat is elláttunk – tájékoztatott Kriszt Attila, a Városgazda Zrt. Műszaki és Városüzemeltetési Divíziója mélyépítési osztályának vezetője.
A szakember elmondta, hogy a téli fagykár mellett a tavaszi olvadás is gondot okoz.
– A felázott pályaszerkezetben a forgalom hatására további burkolathibák keletkeznek. A 2012–2013-as téli időszak igen csapadékos időjárást hozott, s hirtelen váltakoztak az enyhe és a fagyos időszakok, ami miatt az úthálózatban sok burkolathiba, kátyú jelent meg. Társaságunk, számítva erre, az előkészületeket követően, április 15-én, vagyis amint az időjárási és ezáltal a munkavégzési körülmények kedvezővé váltak, megkezdte a kátyúzási, javítási munkákat, hangsúlyozottan a balesetveszélyes helyeket véve előre.

Többféle módszer

A Városgazda három különböző technológiával végzi a kátyúzást annak érdekében, hogy az utakon megjelenő nagy volumenű, balesetveszélyes hibák javítása május közepéig elkészüljön, illetve hogy egyszerre több helyszínen tudjanak beavatkozni.
– Az aszfaltburkolatokon saját erőforrásból, meleg aszfaltkeverékkel, a tervek szerint 1000 négyzetméteren javítunk. Emellett inframelegítős eljárással 300 négyzetméter kátyút állítunk helyre. Ez a módszer munkahézag nélkül dolgozza össze a meglévő és az új aszfaltot, ezáltal biztosítva a javítás hosszabb élettartamát. A felületi zárással készült utakat szintén egy új, speciális kötőanyagú hideg aszfaltkeverékkel javítjuk, ugyancsak 1000 négyzetméternyi felületen. Ebben az időszakban így összességében 2300 négyzetméter javítását tervezzük – ismertette Kriszt Attila.

Folyamatos bejelentések

A Városgazda ügyfélszolgálatára folyamatosan érkeznek a kátyúzással kapcsolatos lakossági bejelentések, amelyek megalapozottságát minden esetben megvizsgálják. A városüzemeltető cég munkáját a lakossági észrevételek, bejelentések nagyban segítik, ezért a jövőben is várják azokat.