Hogy újra legyen otthonuk

Írta:  K.Gy. 2017.02.03.

A kerületi lakástüzek károsultjainak gyűjtöttek a családi napon.

Több tragikus esemény árnyékolta be a közelgő ünnep fényeit december közepén a kerületben: társas- és családi házak gyulladtak ki a hideg napok során. December 18-án Pestszentimrén a Bocskai és az Eke utca sarkán égett egy családi ház, közvetlenül karácsony előtt pedig a Baross és a Barta Lajos utca sarkán keletkezett lakástűz, amely átterjedt a szomszédos családi házra is. Ezt követően egy Fáy utcai társasház egyik lakása gyulladt lángra.

Először a Havannán

A Baross utcai tűznek szemtanúja volt Venczák Anna Viktória is.

VAA 9367 copy
– Kutyát sétáltattam éppen, amikor felfigyeltem a tűzre – emlékezett vissza. – Akkor már dolgoztak a tűzoltók, folyt a mentés, de látni lehetett, hogy milyen nagy mértékben károsodott az ingatlan. Magam is meglepődtem, hogy az első gondolatom az volt: tudok-e valahogy segíteni azoknak, akik a szemem előtt veszítik el az otthonukat?
A szándék elhatározássá érett, amikor Viktória megtudta, hogy a házak lakóinak új otthont kellett keresniük, mert a tűz által okozott pusztítás lakhatatlanná tette az ingatlanokat.

Jótékonysági gálavacsorát rendeznek a lakástüzekben károsodott családok javára február 25-én 19 órától az Új Tündérkert Étteremben 1183 (Gyöngyvirág utca 8.). Az esten előreváltott jegyekkel lehet részt venni. További információ: Venczák Anna Viktória, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Az aktualitásokról hírt ad a Wedding by Anna – Esküvő stílusosan Facebook-oldal és a www.bp18.hu honlap is.


– Esküvőszervezőként dolgozom, tehát szervező emberként azonnal azon kezdtem törni a fejemet, hogy milyen jótékonysági rendezvénnyel lehetne pénzt gyűjteni a károsultak számára – mesélte.
A töprengésből eredeti ötlet született. Egy frissen létrehozott Facebook-csoport közösségének köszönhetően sikerült ruhát és fontos használati tárgyakat gyűjteni, majd családi napot hirdettek meg január 28-ra a Kondorba, ahol a kézműves foglalkozások mellett kulturális és sportprogramok várták a segíteni szándékozókat. Az esemény – karitatív jellegén túl – azért is mondható fontosnak, mert ez volt az első ilyen célú családi nap a kerületben, ráadásul az első jótékonysági rendezvény a Havanna-lakótelepen. Sikerét az önkormányzat is segítette azzal, hogy a közösségi ház épületét ingyenesen bocsátotta rendelkezésre.

VAA 9388 copy
– Sikeres volt, szép számmal érkeztek a látogatók – mondta Venczák Anna Viktória. – Az összegyűlt összeg azonban mindössze 80 ezer forint, amelyet a Baross, illetve az Eke utcai tűzben károsult két-két család között osztunk szét. Szeretnénk többet adni, ezért február végén egy jótékonysági gálán is gyűjtünk majd.

A dzsúdósok is beszálltak

Az esemény szervezésében – főképp az adakozó kedvűek megszólításában – részt vállalt Juhász József, a XVIII. kerületi SOFI (Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény) tanára, a Pestszentlőrinc-Kassa Sportegyesület elnöke és vezető dzsúdóedzője is.

VAA 9405 copy
– Ennek az az egyszerű oka, hogy a Baross utcai tűzben károsult egyik család egyik tagja a sportolónk – avatott be az edző. – Kovács Mihályról van szó, aki kétszeres speciális olimpikon cselgáncsozó. Egy sportegyesület közösségében teljesen természetes, hogy segítünk egymásnak, egymáson.
A lőrinci dzsúdósok a Kondorban rendezett eseményen is tartottak bemutatót, de ők is úgy vélik, többet is tudnak tenni társukért és a családjáért.
– Mi is gondolkodunk egy jótékonysági társasági eseményen – mondta Juhász József –, de legalább ilyen érdekes és hasznos lehet az, hogy meghirdetünk egy olyan dzsúdóversenyt, amelynek a bevételeit a Baross utcai tűz károsultjai javára ajánlunk fel. Erre a sportág számos kiválósága máris rábólintott.