Megmenthető-e az európai kultúra?

Írta:  K.Gy. 2017.02.03.

A címben foglalt kérdés csak egy azon izgalmas kérdések közül, amelyekre közösen keresik a választ a Nyugdíjasok Akadémiájának hallgatói és előadói.

Kettős jubileumot ünnepel a Zsigmond Király Egyetem kezdeményezésére, a kerületben az önkormányzat támogatásával működő Nyugdíjasok Akadémiája: ötödik éve folyik az oktatás ezen a rendkívül népszerű szabadegyetemen, amely a tizedik szemeszterét kezdi meg február 18-án.

VAA 1862 copy
– Tényleg rendkívüli a XVIII. kerületi hallgatók érdeklődése – hangsúlyozta Jászberényi József, az egyetem tanára, intézetvezető, az akadémia főszervezője. – Országosan 33 helyen működünk, de messze itt a legnagyobb a látogatottság. Egy-egy előadáson 100–120 hallgató is részt vesz, és emellett folynak a tanfolyamok, méghozzá egyre több.

A 10. szemeszter előadásai

 

Az előadások szombatonként 9 órakor kezdődnek.

Február 18. – Dr. Jászberényi József: Homo infantilis, avagy megmenthető-e az európai kultúra? (könyvbemutató)
Március 4. – Dr. Udvarvölgyi Zsolt: Az iszlám jelene
Március 18. – Dr. Szűcs Zoltán: A mai Korea – tendenciák, tapasztalatok
Április 1. – Novák Mária: Tánc és mozgás időskorban
Április 8. – Dr. Zelena András: Mit illik és mit nem a közösségi médiában?
Április 22. – Dr. Jászberényi József: Az olimpiai eszme átalakulása az évszázadok folyamán
Április 29. – Vasali Zoltán: Nagy-Britannia a brexit után


Biztató számokat mondott Port Tivadarné is, az akadémia helyi szervezője, aki öt éve változatlan lelkesedéssel fogja össze a programok meghirdetését, a beiratkozásokat és sok egyéb feladatot.
– Szemeszterenként 600–700 érdeklődő fordul meg az előadásokon és a tanfolyamokon. Azt hiszem, erre tényleg büszkék lehetünk.
Az akadémia szerkezete nem változott az öt év alatt: egy-egy félév gerincét az az előadás-sorozat alkotja, amelyet az önkormányzat támogatásának köszönhetően ingyen látogathatnak a hallgatók. Emellett iratkozhatnak be az időskorúak az érdeklődésüknek megfelelő tanfolyamokra, amelyek között akad támogatott és térítési díjas is.

VAA 5694 copy
A szervezők büszkén számoltak be arról, hogy folytatódik az orosz nyelv oktatása egy szinten, az angolé öt szinten, az olasz kurzusok száma pedig eggyel emelkedett. Az olyan népszerű tanfolyamok mellett, mint a geopolitikai, a vallástörténeti, a sporttörténeti, a művészettörténeti és a jobb agyféltekés rajzolás, most elindul a kereszténység történetét áttekintő kurzus, valamint egy olyan is, amelyik Magyarország történetét dokumentumfilmek tükrében vizsgálja.
Az akadémiáról folyamatosan tájékoztat a Városkép, valamint a bp18.hu honlap, de érdeklődni lehet Port Tivadarnénál is (06-20-615-6011, illetve Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.). A tanfolyamokra legkésőbb február 10-ig lehet jelentkezni Port Tivadarnénál.
Az előadásokat mindig szombati napon tartják a polgármesteri hivatal tanácstermében (Üllői út 400. I. emelet).