Ahol Imre herceg meghalt

Írta:  K.Gy. 2017.02.03.

Civil összefogást kezdeményez a Vasvári Pál Polgári Egyesület, hogy végre felépülhessen a kápolna Szent Imre herceg halálának a helyszínén.

Tizenegy olyan Kárpát-medencei település kötött együttműködési megállapodást még 2007-ben, amely Szent Imre nevét viseli. Köztük van Pestszentimre is. Ezek közösségei azóta folyamatosan tartják a kapcsolatot, kirándulásokat, találkozókat szerveznek. Így ismerték meg Pestszentimre képviselői a partiumi Bihar megyében, nem messze a román–magyar határtól fekvő Hegyközszentimrét.

Alapkőletétel 2007
– Önkormányzati képviselőként jártam ott először 20013-ban – mesélte Bauer Ferenc, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnöke. – Nagyon kedves, nyitott emberekre találtunk ott. Nemrég újra ellátogattunk oda Lévai István Zoltán alpolgármesterrel, aki a két település közötti kapcsolat erősítésének következetes képviselője. Ekkor kezdtünk el foglalkozni a kápolna ügyével is.
A közvélekedés szerint Imre herceg ennek a településnek a határában halt meg, állítólag vadászbalesetben. Apja, Szent István király egy apátságot építtetett oda, amelynek romjai még az 1980-as években is láthatók voltak, de mára teljesen eltűntek. A város magyar közössége elhatározta, hogy a monostor helyén kápolnát emel a herceg emlékére.

Kápolna 2016
Ez azért is különleges kezdeményezés, mert református településről van szó, s az elhatározás is Nagy Miklós polgármester mellett Kucharski Zoltán református tiszteletestől származik.
– Egy pár ezer fős településről van szó, amelynek anyagi lehetőségei behatároltak – magyarázta Bauer Ferenc. – A Vasvári egyesület tagsága úgy gondolta, hogy ez egy olyan kezdeményezés, amely mögé érdemes, sőt kötelessége odaállni. Tisztában vagyunk azzal, hogy a kápolna felépítéséhez szükséges teljes összeget mi sem tudjuk előteremteni, de szeretnénk hozzájárulni, ezért kérünk mindenkit, aki szívesen segít, hogy támogassa a megvalósítást egy számára vállalható összeggel. Ugyanakkor arra is kérjük a tagságot, a barátainkat és minden segítőkész embert, hogy ossza meg a hírt. Biztosak vagyunk benne, hogy a civil összefogás előremozdíthatja az ügyet.
A civil szervezet honlapján (www.vasvaripalegyesulet.hu), a Kápolna menüpont alatt dokumentumokat, képeket láthat az érdeklődő az építkezés eddigi történetéről, és itt található meg annak az elkülönített számlának a száma is, amelyre a felajánlott összegeket várják.