Partnerség a Budapest Airporttal

Írta:  Zarándy Zoltán 2017.02.04.

A kerületiek repülőtéri foglalkoztatásáért.

A Norvég Alap által finanszírozott TUD18 Képzéskoordinációs Iroda 2016 decemberétől 2017. április végéig nyújt munkaerő-piaci felzárkóztatást segítő ingyenes képzést az Üllői út 317. szám alatt. A közismereti és szakképzési tartalom letéteményese a Zsigmond Király Egyetem és a Felnőttképzők Szövetsége, amelyek a képzési program kialakítása során felmérték a Budapest Airport (BA) regionális foglalkoztatási igényeit és a vállalat által felajánlható munkáltatói területeket is. A program elindítása alkalmából Takács Józsefet, a Budapest Airport stratégiai humánerő-fejlesztési vezetőjét kérdeztük a BA részvételének hátteréről, tartalmáról és várható hasznáról.

BUD1

Takács József: – Egyrészt felelős társadalomfejlesztési szemléletű vállalatként számos területen keressük az új együttműködési lehetőségeket a dél-pesti régióban működő cégekkel és önkormányzatokkal. Másrészt véleményünk szerint Magyarországon minden olyan munkaerőpiac-fejlesztési projekt kiemelten fontos, amely erősítheti a helyi társadalom és gazdaság versenyképességét, s egyben segítheti a helyi közösség fenntartható fejlődését. Köztudott, hogy a BA stratégiai piaci szereplő, hiszen vállalatunk az egyik legnagyobb munkáltató a térségben. A Budapest Airport és két leányvállalata összességében közel ezer embert foglalkoztat, s ennek több mint a felét a dél-pesti agglomerációból. Többek között ez adja a Norvég Alap által támogatott projekt jelentőségét számunkra.
A BA hagyományosan vonzó munkáltató, hiszen egyedi és különleges iparágban tevékenykedik, bár ennek ellenére az elmúlt időszakban néhány területen, főképp, ahol nem szükséges előzetes szakképzettség, nőtt a munkavállalók fluktuációja. Ezt a Norvég Alap által támogatott képzési kínálat is tükrözi. A szakmai képzésben főleg a reptér működéséhez kapcsolódó gépkezelői és speciális áruk szállítmányozása program került a palettára, míg a kompetenciafejlesztéssel a különféle munkaköröktől független területeken kívánunk segítséget adni a munkavállalóknak és a cégeknek. A kompetenciafejlesztés részét képezik az irodai IT-alkalmazások, az angol nyelvű kommunikáció, a vezetőképzés, a stresszkezelés és a projektszemléletű működtetés.