A Dunánál

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.02.13.

A visegrád–szentendrei tanulmányút ihletésére kerületi művészek által készített alkotásokból nyílt kiállítás február 7-én a Kondor Béla Közösségi Házban.


A lakhelyük vagy munkájuk révén Pestszentlőrinc-Pestszentimréhez kötődő művészek pályázat keretében vehettek részt 2016 szeptemberében a Visegrádra és Szentendrére szervezett egynapos tanulmányúton. A pályázatot az önkormányzat közművelődési és sportközalapítványa hirdette meg a vizuális neveléssel foglalkozó pedagógusoknak, közművelődési szakembereknek, képző- és iparművészeknek. A kirándulás célja az volt, hogy a résztvevők felelevenítsék a Dunakanyar művészeti hagyományaival kapcsolatos ismereteiket, valamint felkeressék két Szentendrén élő alkotó műhelyét.

DSC04675 copy
A nyertes pályázóknak vállalniuk kellett, hogy kiállításon mutatják be a tanulmányút nyomán születő alkotásaikat, és beszámolót írnak művészeti szempontból a kirándulásról.
A résztvevők fakultatív program keretében Aknay János Kossuth-díjas festőművészt, a Magyar Alkotóművészek Országos Szövetségének elnökét a művésztelepen lévő alkotóházban, Smetana Ágnes Ferenczy Noémi-díjas üvegtervezőt az otthonában látogatták meg.

DSC04621 copy
A művészek munkáiból A Dunánál címmel nyílt kiállítás a Kondor Béla Közösségi Házban. A február 28-ig megtekinthető tárlaton Ágoston-Papp Mónika, Ágoston-Papp Gábor, Árvay Zolta, Árvai-Szajkó Edit, Baár Tünde, Bodnár Imre, Buczkó Imre, Csörgő Tamás, Krausz Margit, Magyar József, Németh Ágnes, Oszter Dezső, Rumi Rózsa, Tasnádi Szandra, Teliska Gyöngyi, Szatmári Ildikó, Soltész Melinda, Varga Ferenc mellett a két szentendrei művész alkotásai is láthatók.

DSC04649 copy
A kiállítás ünnepélyes megnyitóján Császár Bíró Lilla, a Kondor Béla Közösségi Ház vezetője üdvözölte a vendégeket, majd Kucsák László országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. A tárlatot Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg, majd Galgóczy Zoltán alpolgármester pohárköszöntőjével zárult a program. A rendezvényen Olasz György és Szűcs Sándor, a Borfolk Zenekar tagjai működtek közre.

DSC04658 copy