Kitűnő lehetőségeket kínál az airLED projekt

Írta:  2013.06.06.
Jelentős gazdasági lehetőségeik vannak a Liszt Ferenc repülőtér környékén lévő településeknek.
Az airLED a Central Europe Program keretében az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló projekt, amelyben a XVIII. kerület vezető partnerként működik közre. A projektben kerületünk mellett három európai régió – a lengyel Mazóvia vajdaság, az olasz Emilia-Romagna tartomány és a szlovén Gorenjska régió – vesz részt.

Fontos a fejlesztés

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Magyarország és a Kárpát-medence legforgalmasabb légikikötője, s jövőbeni szerepkörére a környező országok repülőtéri fejlesztései is kedvező hatással lesznek.
A budapesti repülőtér elsősorban a XVIII. kerületre és Vecsés városára van közvetlen gazdasági hatással, de a X. és a XVII. kerület, valamint Ecser, Gyál és Üllő települések is érintettek. Ezeken a településeken az elmúlt időszakban több jelentős fejlesztés valósult meg, ugyanakkor számos konkrét fejlesztés megvalósítása leállt, elakadt, illetve a tervezőasztalon maradt. 

Lévai István Zoltán alpolgármester az airLED projekt június 5-i sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimrének minden eszközzel hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a reptér és annak közvetlen vonzáskörzete fejlődjön.
– A kerület a partneri kör bővítésében is vezető szerepet vállal. Igyekszünk megszólítani olyan cégeket, vállalatokat, amelyek bekapcsolódhatnak a projektbe. Ilyen partner lehet a CIB Bank és az Auchan is, mert mindkettő rendelkezik fejlesztésre alkalmas XVIII. kerületi területtel a repülőtér követlen közelében.

Munkahelyeket teremt

A XVIII. kerületnek mint az airLED program vezető partnerének – egyben az érintettek közül a legnagyobb településnek – bőven van tennivalója.
– Eddig a kerület kevésbé tudta kihasználni a repülőtér közelségét. A projekt ugyan nem konkrét beruházásokat jelent, de nagyon fontos, mert további fejlesztések alapja lehet – mondta az alpolgármester. – Fontos, hogy olyan fejlesztések valósuljanak majd meg, amelyek munkahelyeket teremtenek a repülőteret övező településeken, így a kerületünkben élők számára is.
Hunyadi István városigazgató hozzátette: az airLED projekt kapcsán tanulmányozzák, hogy a Liszt Ferenc repülőtérhez hasonló vagy nagyobb repterek mellett milyen iparágak, szolgáltatások jelennek meg.
– Eddig is történtek már fejlesztések, a legnagyobb a ferihegyi utasfogadó csarnok, a Skycourt volt, de Vecsésen is épült szálloda és bevásárlóközpont, ami közvetlenül szolgálja a turizmust.