„A helytörténész bevásárlás közben is dolgozik”

Írta:  K.Gy. 2017.02.22.

Heilauf Zsuzsanna, a Tomory Lajos Múzeum vezetője munkáról és közösségről.

Múzeumi minősítést kapott tavaly az Emberi Erőforrások Minisztériumától a helytörténeti gyűjtemény, így a XVIII. kerület első ilyen közművelődési intézménye született meg a Tomory Lajos Múzeum révén. Ez nemcsak szakmai dicsőséget jelent, hanem a kerület nimbuszát is emeli. A siker annak a csapatnak az érdeme, amelyet Heilauf Zsuzsanna vezet közel egy évtizede.

VAA 0575 copy

Heilauf Zsuzsanna harmadik generációs pestszentlőrinci, tehát mélyre nyúló gyökerekkel kötődik a kerülethez. Az, hogy a hely múltjával, társadalmi és kulturális változásainak a tanulmányozásával szeretne foglalkozni, a középiskolás időkben fogalmazódott meg benne.
– Akkor még nem született határozott elképzelés, de az irányt megtaláltam – mesélte a történész-muzeológus. – A Steinmetz gimnáziumba jártam, és tanulmányi kirándulás keretében mi is felkerestük a Piros iskolával szembeni villaépületben működő helytörténeti gyűjteményt. Ott érlelődött meg bennem, hogy én is muzeológus szeretnék lenni.

Három szak az egyetemen

A helytörténeti kutatásokhoz ennek ellenére nem egyenes út vezetett. Zsuzsannát felvették az Eötvös Loránd Tudományegyetem történelem-levéltár szakára, ahova akkoriban nem volt könnyű bejutni, évente mindössze 12 ember számára volt hely.

56-ról tárgyszerűen

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc helyi eseményeinek feldolgozása, az adatok, visszaemlékezések, dokumentumok gyűjtése folyamatosan zajlik. Ennek a munkának az eredményeként született meg tíz évvel ezelőtt a helytörténeti gyűjtemény kiadványa. Az új, átdolgozott kiadást az elmúlt évek kutatásaival kiegészítve február 20-án jelentette meg a Tomory Lajos Múzeum. A kiadvány tartalma elérhető a 18ker1956.hu oldalon, a kötet beszerezhető a múzeumban.


– Nagyon különleges tanulmányok voltak, ennek a képzésnek köszönhetem például, hogy ma nem okoz gondot a latin vagy német nyelvű oklevelek, iratok olvasása – avatott be.
Energiáit azonban, úgy tűnik, nem kötötte le teljesen ez az amúgy egész embert követelő szakpár, hiszen élt egy kínálkozó lehetőséggel, és beiratkozott történész- muzeológus szakra is, ami aztán meghatározta a további pályáját. Sőt arra is volt ereje, hogy tanár szakon is folytasson tanulmányokat, és a kulturális menedzsmentbe is belekóstoljon.

Baráti kör alakult

 

Tomory Lajos Múzeum Baráti Társasága néven folytatja a működését a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület XVIII. kerületi Nyugdíjas Klubja. A 65 fővel, Hamari Istvánné vezetésével megalakult civil szervezet 2017. február 10-én tartotta első ülését a Kondor Béla Közösségi Házban.
A társaság tervezi egy ifjúsági tagozat létrehozását is.

 


– Az első szakdolgozatomat a Wekerle-telep társadalomtörténetéből írtam, a következőt felsőoktatás-történetből – mesélte. – Kispest története érdekes volt számomra, egy ideig dolgozhattam az ottani helytörténeti gyűjteményben is, ami fontos tapasztalatokat hozott.

Vissza a kerületbe

Az egyetem utáni években a pályakezdés és a szakmai tapasztalatszerzés mellett még egy komoly feladat várt Heilauf Zsuzsannára: a családalapítás és az otthonteremtés. Már két gyerek édesanyja volt, amikor ajánlatot kapott, hogy tudását és tapasztalatát a XVIII. kerületi gyűjteményben kamatoztassa. Másfél évi gyes melletti külsős munka után 2004-ben feladta egyetemi főállását, és a gyűjtemény vezetője lett.
– Az ember egy helytörténeti gyűjtemény munkatársaként hajlamos időnként kicsinek érezni a munkahelyét a nagy fővárosi intézmények mellett. Pedig igazából nagyon izgalmas munkáról van szó, aminek egyik értéke az, hogy folyamatos kapcsolatban vagyunk azokkal, akikről és akiknek szól a munkánk. Furán hangozhat, de sokszor a piacon vagy a villamosmegállóban találkozunk olyanokkal, akik emlékeikkel, felajánlott tárgyakkal, beszámolókkal segítik a munkánkat. Az, hogy a minisztérium tavaly múzeumi minősítést adott a gyűjteménynek, ennek a közös munkának ad rangot. Mindannyian büszkék lehetünk rá, fontos értékkel gazdagodtunk.