A kerületből indult az Oscarra jelölt Deák Kristóf

Írta:  K.Gy. 2017.02.22.

Vasárnap Deák Kristóf Mindenki című filmje is versenyez az Oscarét. A fiatal rendező a kerületben nőtt fel.

Komoly sikereket értek el az elmúlt években magyar filmes alkotók. Tavaly Nemes Jeles László Saul filmje című alkotása miután elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál nagydíját, az Egyesület Államokban elhozta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-ot, majd ugyanebben a kategóriában az Oscart is. Ezt a magyar filmesek közül legutóbb Szabó István kapta meg 1982-ben a Mephistóért. A harmadik magyar Oscar-díjas Rófusz Ferenc, aki 1981-ben A légy című animációs rövidfilmjével vívta ki az Amerikai Filmakadémia elismerését. Jelölésig többen eljutottak már, például Jankovics Marcell 1975-ben a Sisyphusszal, vagy M. Tóth Géza 2007-ben a megelőző években megszámlálhatatlan díjat elnyerő Maestróval.

deak1
Az idei is erős éve a magyar filmgyártásnak, hiszen Enyedi Ildikó Testről és lélekről című játékfilmje a napokban nyertre el Berlinben az Arany Medvét, azt pedig egy hónapja tudjuk, hogy Deák Kristóf Mindenki című munkája versenyben van Los Angelesben.
Pestszentlőrinc és Pestszentimre polgárai számára külön érdekesség lehet, hogy Deák Kristóf itt kezdte meg nemzetközi karrierjét. A Brassó utcai iskolába járt, és információink szerint a filmkészítés alapjait is egy kerületi műhelyben sajátította el. 2006-ban diplomázott a Színház és Filmművészeti Egyetemen, de már az egyetemi évek alatt is számos produkcióban dolgozott, így tagja volt például Steven Spielberg nagyrészt Magyarországon forgatott München című filmje vágóstábjának. 2009-től Londonban élt és tanult, azóta főleg ott és Budapesten forgat.
Az Oscarra jelölt Mindenki nagyobb részét a Brassó iskolában forgatták, ezért ne csodálkozzon, aki ráismer egy-egy lépcsőfordulóra, terembelsőre.
Vasárnap este szurkoljunk együtt Deák Kristófnak!

(Képünkön Deák Kristóf már új, Eszméletlen című sorozatának egy jelenetét rendezi 2017. februárjában Budapesten. Fotó: MTI)