Rendőrségi iroda nyílt a Csontváry utcában

Írta:  2013.07.12.
Új rendőrségi iroda áll a Havanna-lakótelepen élők rendelkezésére a Csontváry utca 23. szám alatt.
Új rendőrségi iroda áll a Havanna-lakótelepen élők rendelkezésére a Csontváry utca 23. szám alatt. Az önkormányzat és a rendőrkapitányság együttműködésével létrehozott irodában hétköznap várják azokat, akik be- vagy feljelentést kívánnak tenni, vagy egyszerűen felvilágosítást kérnek bármilyen hatósági ügyben.
Az új iroda megnyitásával az önkormányzat és a rendőrség célja az, hogy a Havannán élő csaknem 20 ezer ember közelebb kerüljön a rendőrséghez, és ha bármilyen kérdése, problémája van, ne kelljen befáradnia az Üllői útra.

Hétköznapi ügyelet

A Csontváry utcai irodában hétfőtől péntekig 10 és 20 óra között teljesít szolgálatot egy-egy rendőr, akiknek a munkáját az önkormányzat finanszírozza.

– Úgy gondoljuk, hogy a kerületben szükség van erre a kirendeltségre, mert sok jelzés érkezett, főleg idősebbektől, hogy nem tudnak elmenni a kerületi kapitányságra. Ezzel együtt a járőrpáros mellett is erősödik majd a rendőri jelenlét a Havanna-lakótelepen – mondta a július 8-i irodanyitón Lévai István Zoltán alpolgármester, hozzátéve, hogy a rendőrségnek is jó az új ügyelet létrehozása. – Az itt szolgálatot teljesítő rendőröknek pluszjövedelmet jelent ez a munka, hiszen szabad idejükben hivatalosan, megfelelő munkakörülmények között vállalhatnak másodállást, amellyel az önkormányzat hozzá tud járulni a megélhetésükhöz.

Pestszentimrén is lesz rendőrségi iroda

A Csontváry utcai rendőrségi iroda illeszkedik a kerületi ügyeleti rendszerbe, amelyet tovább kíván bővíteni az önkormányzat és a rendőrkapitányság.
– Ennek érdekében ősszel Pestszentimrén is működni kezd egy hasonló ügyeleti iroda – mondta Lévai István Zoltán. – Bízom abban, hogy a lakosok azt is pozitívan fogadják, és úgy érzik majd, hogy ezek az intézkedések valóban növelik a biztonságukat.
 

Az alpolgármester köszönetet mondott Kékesi András rendőr ezredesnek, a kerületi rendőrkapitányság vezetőjének, akinek az ötlete alapján jött létre a Csontváry utcai ügyeleti iroda. Kékesi András ugyanakkor azt emelte ki, hogy továbbra is él a régi jó kapcsolat a rendőrség és az önkormányzat között.
– Remélem, hogy a lakótelepi jelenlétünk megerősödése növeli az itt élők biztonságérzetét – mondta.

Senkit sem küldenek el

Kékesi András arra biztatja a Havanna-lakótelepen élőket, hogy bátran keressék fel a munkatársait az új irodában.
– Hangsúlyoznom kell, hogy itt is ugyanaz a számítógépes rendszer segíti az ügyintézést, mint az Üllői úton. Az iroda közvetlen kapcsolatban áll a központtal, így bármilyen ügyes-bajos dologgal felkereshetik a szolgálatban lévő kollégát. Senkit sem fogunk elküldeni ügyintézés nélkül, legyen szó akár olyan problémáról, amely nem tartozik a rendőrség hatáskörébe. Ezekben az esetekben mintegy szűrőpontként is működik az iroda. Ha valaki nem biztos abban, hogy melyik hatósághoz tartozik az ügye, bejöhet ide, és felvilágosítást kap arról, hogy hol tehet bejelentést.
A kapitányságvezető kitért arra a lakossági észrevételre is, hogy a kerületben – így a Havanna-lakótelepen – élők ritkán találkoznak rendőrökkel, a lakosság nincs napi kapcsolatban a hatósággal. Úgy véli, hogy ezen a problémán is segít valamelyest az új iroda.

– A kerület igen nagy kiterjedésű, mintegy 40 négyzetkilométer, és ekkora területen „elvesznek” a rendőrök. Több mint 100 ezer bejelentett lakost szolgálunk, és akkor még nem beszéltem azokról, akik úgy élnek a kerületben, hogy nem itt vannak bejelentve. Ezzel együtt a rendőrségi iroda egy pluszszolgáltatás, éppen azért, hogy élő, napi kapcsolatunk legyen a lakossággal. Itt mindig megtalálható lesz egy rendőr, akit semmilyen más feladat nem von el ettől a munkától.

Formai hibák nélkül

Kiss Róbert, a Havanna-lakótelep KDNP-s önkormányzati képviselője gördülékenyebb ügyintézést vár az új irodától.
– Korábban gyakran előfordult, hogy formai hibák miatt a bejelentések úgymond visszapattantak, elakadtak. Remélem, hogy ezzel az új lehetőséggel megszűnnek az efféle gondok – mondta a képviselő, aki annak is örül, hogy a lakók helyben intézhetik az ügyeiket.
Kiss Róbert ugyanakkor azt is reméli, hogy előbb-utóbb a rendőrök létszáma is növekszik, és a Havanna-lakótelepi járőrpároson kívül többen lesznek majd terepen, akár járőrkocsival, akár gyalog.