A márciusi ifjak példamutatása

Írta:  P.A. 2017.03.05.

Pestszentlőrincen március 14-én délelőtt a Kossuth téren, Pestszentimrén aznap 17 órakor a Vasvári Pál-kopjafánál emlékezhetünk az 1848–49-es forradalom és szabadságharc vezéralakjaira.

A csaknem 170 éve kirobbant forradalom a mai fiatalság számára gyakran nem jelent többet egy megtanulandó történelmi dátumnál. Pedig egy szinte már közhelynek számító tény szerint kulturális és politikai értelemben a magyar nemzetnek március 15-e a születésnapja.


A fiatalok ünnepe


És e forradalom jelentősége abban is rejlik, hogy fiatalok robbantották ki, a fiatalok ragadtak elsőként fegyvert.

VAA 4712 copy
A lőrinci Kossuth téri ünnepség szónoka, Tevelÿ Arató György szerint ez az egyik legfontosabb üzenete a márciusi ifjak cselekedeteinek.
– A fiatalságnak szóló valódi üzenet az, hogy a nemzeti ünnepeink és a gyásznapok között ez az egyetlen olyan ünnep, ami valóságosan, a maga teljességében a fiataloké – nyilatkozta a történész. – Ezt a forradalmat fiatal emberek csinálták. A történelem egyik sajátossága, hogy bizonyos időszakokban csak az ifjúság tudja kimondani a rendszer továbbgördítéséhez szükséges igazságokat.


Szükségszerű tragédia


Tevelÿ Arató György arra is utalt, hogy a nagy változásokat hozó cselekedetek többnyire tragédiával járnak együtt. A lelkes fiataloknak gyakran a vérük árán, az elfeledés, a történelmi süllyesztőbe kerülés árán, de meg kell tenniük, amit megkövetel a haza, mert a nagy horderejű változásokban szükséges a szerepvállalásuk.

Az ünnepi menetrend


Az 1848–49-es forradalom és szabadságharcról való megemlékezés március 14-én a Kossuth téren veszi kezdetét. Az ünnepi szónok Tevelÿ Arató György történész, a Győri Egyházmegyei Levéltár levéltárosa lesz. Az ünnepség 10 órakor kezdődik, majd a koszorúzást követően a Rózsa Művelődési Házban a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata átadja a helyi kitüntetéseket. A műsorban Laklóth Aladár színművész, Annus Réka népdalénekes, Oravecz György zongoraművész, valamint klarinéton Lugosi Ali Dániel működik közre.
Az ünnepi program 17 órakor a Pestszentimrén a Vasvári Pál-kopjafánál tartott megemlékezéssel, koszorúzással zárul. A forradalom és szabadságharc hőseit Babucs Zoltán hadtörténész méltatja.


– Nagyon fontos, hogy a mai kor fiataljai ne csak tanuljanak a forradalmakról, hanem amikor rájuk kerül a sor, kézbe tudják venni a kor és a helyzet követelményeinek megfelelő fegyvert. Ha kardra és puskára van szükség, akkor azt, ha tollra vagy könyvre, akkor pedig azt. Vannak pillanatok, amikor csak az ifjúság tud mozdítani a történelem sárba ragadt szekerén.