Mi legyek, ha nagy leszek?

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.03.06.

Nehéz döntés a pályaválasztás. Hogyan fogjunk hozzá okosan?

A Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Idősekért-Fiatalokért Közalapítvány minden évben szervez olyan programokat, amelyek segítséget nyújthatnak a pályaválasztás előkészítő szakaszában.
– A pályaválasztás komoly dilemmát okoz a tanulók többségének – mondta Diráné Huszár Gertrúd kuratóriumi titkár. – Sokféle körülményt kell figyelembe venni: tanulmányi eredmény, tehetség, készségek, életcélok, motiváció, szülői elvárások, a választott szakma munkalehetőségei, megélhetés, továbbfejlődés... A jó döntéshez tájékozottságra, tudatosságra és önismeretre van szükség. Az adott gyereknek fontos tudnia, hogy mit szeretne elérni, mire képes, és mennyi energiát tud befektetni a céljai elérésébe.

20170228 135502 átméretezve
Dámsa József önkormányzati képviselő, a közalapítvány elnöke úgy véli:
– Elsődlegesen tisztában kell lennie minden pályaválasztás előtt álló diáknak azzal, hogy milyen szakmák, pályák közül választhat. A későbbi munkavállalás szempontjából nagyon fontos, hogy a hiányszakmákban könnyebb az elhelyezkedés, és jobbak a kilátások az előmenetelre is. Tudatosítani kell a gyerekekben, hogy a modern világunkban nagyon sokoldalúnak, vállalkozószelleműnek és rugalmasnak kell lenni ahhoz, hogy valaki sikeres legyen.

20170228 134704 átméretezve
A közalapítvány azzal tud segíteni, hogy látogatásokat szervez. Április végéig a cukrász, a pék, a szabás-varrás, az autószerelő, az autófényező, a dísznövénykertész, a virágkötő, a kereskedelmi és vendéglátó-ipari szakmák megismerésére lesz lehetőségük a gyerekeknek.
– Örömmel láttam vendégül a családi vállalkozásunk üzletében a pályaválasztás előtt álló 7. osztályos diákokat – mondta Gera Györgyné dísznövénykertész, a Margaréta virágbolt tulajdonosa. – Bízom benne, hogy segítséget tudtam nyújtani azoknak, akik még bizonytalanok. A gyerekek sok kérdést tettek fel, érdeklődők voltak, látszott rajtuk, hogy komolyan veszik, hogy milyen fontos döntés előtt állnak.
– Nagyon szeretem a növényeket, a szép, illatos virágokat – magyarázta Durucz Melinda. – Most bepillantást nyerhettem a dísznövénykertész és a virágkötő szakma rejtelmeibe. Érdeklődve várom, hogy még több szakmát ismerhessek meg közelebbről.