Fejlesztések és programok

Írta:  Róth Ferenc 2017.03.09.

14 millió forinttal gazdálkodhatnak az egyházak.

Az önkormányzat képviselő-testülete február 23-án fogadta el és hagyta jóvá a kerület 2017. évi költségvetését s annak részeként a helyi egyházak működését biztosító végleges összeget. Az adatokról, a számokról, az idei tervekről Szarvas Attilát, az önkormányzat egyházi ügyekért felelős alpolgármesterét kérdeztük.

VAA 5034 copy

– Külső szemmel végigkövetve az elmúlt év programjait „barátinak” mondható a kapcsolat a kerületi egyházak és az önkormányzat között. Belülről is így látta ezt az egyházi ügyekért felelős alpolgármester?
– Hogy stílszerű legyek, hála Istennek és az egyházakkal való kiegyensúlyozott együttműködésünknek, nem volt gond. Minden valóra vált, amit közösen elterveztünk, amit el akartunk végezni, és amihez támogatást akartunk nyújtani. Soha rosszabb évet. Hasonlóan harmonikus együttműködést kívánok ebben az évben is a híveknek, az atyáknak, a lelkészeknek és az önkormányzatnak is.
– A közös események közül figyelemre méltó, hogy a karácsonyi ünnepek előtt minden decemberben vendégül látják a kerületben tevékenykedő egyházak képviselőit. Évről évre többen vannak, s jó hangulatban, egymáshoz közelebb kerülve költik el az ünnepi ebédet.
– Mivel ez a vendéglátás mindig csak az év végén van, az azt megelőző hónapokban megszervezett munkával, együttműködéssel tudjuk megteremteni az ebéd jó hangulatát.
– Az ebéd után nézzük azt, ami vitathatatlanul fontos mindenkinek. A forintokat. Az tudnivaló, hogy az elmúlt évben 14 millió forinttal gazdálkodhattak az egyházak. Az idén mennyivel?
– Nem tudok más számot mondani most sem, mint megint a tizennégyest. Tizennégy millió áll az egyházak rendelkezésére az idén is, vagyis a képviselő- testület elfogadta ezt az előterjesztést.
– Gondolom, van olyan fejezete is ennek, amely meghatározza, hogy mi mire fordítható.
– A teljes összeg nyolcvan százaléka, vagyis 11 millió 200 ezer forint fejlesztési célú, húsz százalékát pedig programokra, eseményekre, rendezvényekre fordíthatják a pályázók.

– Fontos az utóbbi is, de talán a fejlesztési pénzek a lényegesebbek.
– Mindkettő lényeges. A programokra szánt összegek elosztásakor is mindent megteszek azért, hogy az igazságos és arányos legyen, mert a hívő emberek ezek segítségével kerülhetnek még közelebb az egyházukhoz. A fejlesztésre szánt összegeket olyan munkákra kérték és kapták az egyházak, amelyekkel a működésük folyamatosságát, komfortosabbá tételét alapozhatják meg. Hozzáteszem, hogy ezeket az összegeket az utolsó forintig ott használják majd fel, ott lesz beruházás, ahol arra égetően szükség van.
– Említene néhány ilyet?
– Ide tartozik többek között a pestszentimrei evangélikus templomnak és a pestszentimrei római katolikus templom közösségi házának az építése. Sok a tennivaló a Kossuth téri református egyházközség templomával, akárcsak az Erzsébet-Bélatelepi katolikus templommal. Persze több más egyháznak is jut a fejlesztésre szánt összegből.
– Ezek szerint megint „munkás év” vár a kerületi egyházakra?
– Legyen így, s eredményes is, mert akkor decemberben megint jó hangulatban ülhetünk le a közös ebéd asztalához.