Sfumato Balatonalmádiban

Írta:  2013.07.19.
Az 5KOR Képzőművész Csoport munkáiból nyílt kiállítás Balatonalmádiban, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban. A tárlat augusztus 3-ig tekinthető meg.
Az 5KOR Képzőművész Csoport újabb kiállítással öregbíti nevét és viszi hírét szűkebb pátriájának, Pestszentlőrinc-Pestszentimrének. Ezúttal Sfumato címmel mutatkoztak be legújabb alkotásaikkal. Árvay Zolta, Bakos Tamás, Bodnár Imre, Huller Ágoston és Magyar József nevével fémjelzett csoport a Kondor Béla Közösségi Ház támogatásával rendezett Balatonalmádiban képzőművészeti kiállítást.
A tárlaton Kelemen Marcell festőművész mondott köszöntőt, amiben elhangzott, hogy ez nem szokványos Balaton-parti nyári gondűző kiállítás, hanem veretességében magas szinten értékelhető, határainkon kívüli bemutatkozás esetén is a magyar képzőművészek hírnevét öregbítő bemutatkozás.
Feledy Balázs művészeti író üdvözölte az 5KOR Képzőművész Csoport tagjait, és elmondta, hogy az alkotói közösség 2005. januárjában alakult meg Pestszentlőrinc-Pestszentimre képzőművészeinek legjavából.
A művészeti író kitért a kiállítás címének, azaz a Sfumato (olasz szó, jelentése füstös, fátyolos) eredeti jelentésének magyarázatára is, miszerint a reneszánsz festési módnak azt a technikáját jelöli, amely kerüli a lágy és éles részleteket, észrevétlenül vezet át a sötét árnyalatokból a világos árnyalatokba, vagy a világosból a sötétbe, azaz feloldja a kontúrokat, párás lágyságú festői előadást tesz lehetővé.
Az említett képzőművészeti megoldások nagyon is jól tükröződnek az itt kiállított műveken.
A művészeti író az 5KOR csoport méltatásában kiemelte az alkotók manapság szokatlan összetartó erejét, a barátságot, amelyet nem az azonos formai gondolatok tartanak össze, hanem mindegyik alkotóművésznek a magas szintű szakmai felkészültsége. „Ez az a só, ez az a kovász, amely összetarthat művészeket” – tette hozzá.
Az est során Koloszár Csilla és Feledi Tamás pánsípművészek működtek közre.

Hír naptár

« December 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Csatlakozz közösségünkhöz