Alföldi táj ecsettel

Írta:  2013.07.19.
A Krúdy-kör kiállításmegnyitóval egybekötött zenés irodalmi estjét július 18-án tartották a Zila kávéházban.
 
A Krúdy Gyula Irodalmi Kör nem csupán az író emlékét őrzi, hanem az irodalmon kívül egyéb művészeti ágakat is patronál. Állandó vendégei a rendezvényeknek színészek, zenészek, képzőművészek, s havonta egy alkalommal zsúfolásig megtelik a Zila kávéház galériája a művészetkedvelő közönséggel.
Ezúttal Koncz Eta festőművésznek nyílt kiállítása, amelyet ifj. Zila László házigazda köszöntőjét követően Kanizsa József író, költő, kritikus, a Magyar Kultúra Lovagja, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör titkára nyitott meg.
A festőművész méltatásában elhangzott, hogy Koncz Eta alföldi születésű, a szívében a mai napig élnek az ott eltöltött boldog gyermekévek. Középiskoláit Debrecenben, festészeti tanulmányait Budapesten végezte, tanítómestere Gábor Emil festőművész volt. A főiskolában modern festészetet tanult, ennek ellenére realista festőnek vallja magát.
– Szívesen festek olajjal, akvarellel, vagy éppen grafikát készítek – mondta Koncz Eta. – A kedvenc témám a magyar táj, azon belül az Alföld kimeríthetetlen szépsége, mely folyamatosan tárja elém a vászonra kívánkozó mondanivalóját. Természetesen festek portrét, virágcsendéletet vagy éppen a pusztán vágtató szilaj paripát is.
 
A festőművész rendszeres kiállító, jelenleg 250 kiállításon vett részt és 50 könyvhöz készített illusztrációt. A munkáit számtalan kitüntetéssel ismerték el, többek között Krúdy-emlékérem, Aranyecset-díj, Cserhát Art-díj, Nívó-díj, Táncsics Mihály-emlékérem birtokosa.
A tárlat megnyitóját követően a zenéé és az irodalomé volt a főszerep, a rendezvényen Gyimesi László költő, műfordító irodalmi estjével folytatódott. Az irodalmárral pályatársa, Zászlós Levente író, költő, műfordító beszélgetett.
A műsorban közreműködött Fényesi Tóth János költő, előadóművész, Halmágyi Sándor színművész, Négyessy Katalin előadóművész, Tálas Ernő operaénekes
A kiállítás augusztus 15-ig tekinthető meg a Zila kávéházban.