Az egészségügyért szólt a rockabilly

Írta:  K.Gy. 2017.03.11.

A kerületi egészségügyi szolgáltatót támogatta a Kucsák László és barátai által február 25-én adott jótékonysági koncert.

– Kedves közönségünk, Visky úr felébredt – jegyezte meg Kucsák László a jelenlevők általános derültségére a jótékonysági hangverseny közben. Így, leírva, természetesen elsőre nehezen érthető a poén. Visky Dénes a remekül gitározó és tiszta, erős hangon éneklő országgyűlési képviselő zenekarának állandó közreműködője: rockabilly-gyökerekkel rendelkező gitáros, akinek a hangterjedelme több oktávot ölel fel, és – ami talán ebben az esetben a legfontosabb – vérbeli showman, de a mostani koncert első felében tőle szokatlanul visszahúzódott a színpadon. Kucsák László megjegyzése pedig arra vonatkozott, hogy Visky Dénes egy Color-dal felkonferálása után váratlanul megjegyezte: a hetvenes–nyolcvanas évek fordulóján sikeres, Debrecenből induló magyar rockzenekar ugyancsak próbált egy ideig a Rózsában, ez is összeköti őket a mai est előadóival.

VAA 3866 copy

Egy vérből valók

Amikor Kucsák László évekkel ezelőtt első ízben gondolta úgy, hogy a politikusi feladatokat rövid időre háttérbe helyezve, a zenészi képességeire építve áll egy civil kezdeményezésű karitatív ügy mellé, biztosan nem gondolta, hogy rövid időn belül nemcsak állandó zenekara lesz, hanem állandó közönsége is. Az elmúlt években ugyanis a kerület országgyűlési képviselőjéből és elsősorban a Dohnányi Ernő Zeneiskola tanárai közül kikerülő zenész barátokból álló csapat számos ügyet támogatott már jótékonysági hangversenyeivel, és – mint az a legutóbbi eseményen is látható volt – kialakult az a „kemény mag” is, amely minden koncerten ott van, amely érti az elhangzó poénokat, és várja az ismerős dalokat. Az egyik ilyet éppen az Ismerős Arcok nevű felvidéki zenekar írta és tette híressé. A Nélküled című dal Kucsák László koncertjeinek rendszerint a végén hangzik el, most azonban ez volt a kezdő szám.

VAA 3811 copy
– Úgy döntöttünk, hogy az emléknap apropóján előrehozzuk – fogalmazott az est főszereplője. A koncertet ugyanis a kommunizmus áldozatainak emléknapjára időzítették.

Rekordbevétel

Az est elsődleges célja azonban nem a megemlékezés volt, hanem egy olyan bő másfél órás produkció, amely elszórakoztatja és adakozásra készteti az ügyet támogató közönséget. Az ügy pedig ezúttal is tiszta és világos volt: pénzt gyűjteni arra, hogy a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. a gyermekek hallásvizsgálatához szükséges orvosi berendezéseket meg tudja vásárolni. Ez sokakat mozgatott meg, hiszen a műsor kétharmada táján Kucsák László bejelentette: 532 ezer forintos bevétel jött össze, csak a jegy eladásából.
A program pedig a gyűjtés sikerétől függetlenül is remek hangulatú volt. Az első szakaszban klasszikus rockabilly-nótákat hallhattunk, valamint néhány örökzöld slágert a hatvanas évekből, az est vége felé haladva pedig egyre gyakrabban hangzottak el jól ismert és máig népszerű számok: többek között V’Moto-Rock-, Piramis- és Color-szerzemények.
Mindent egybevéve, akik eljöttek, ugyanazzal az érzéssel mondhattak búcsút a Rózsa Művelődési Háznak, mint a korábbi koncertek végén: ez egy jó kis este volt...

VAA 3853 copy