Külföldről hozta haza az idősképzést

Írta:  K.Gy. 2017.03.20.

Jászberényi József, a „Pestszentlőrinc-Pestszentimre kerületért” díj kitüntetettje.

A munkája hozta a XVIII. kerületbe, amely több mint öt éve az élete szerves része: egyetemi tanárként, intézetvezetőként kezdeményezője volt a kerület egyik kiugróan sikeres rendezvénysorozatának, a Nyugdíjas Akadémiának, amelynek népszerűsége még mindig növekszik. Jászberényi Józsefet az önkormányzat március 15. alkalmából „Pestszentlőrinc-Pestszentimre kerületért” díjjal tüntette ki.

VAA 1862 copy

Ki tudja, gondoltak-e a kerületi Nyugdíjas Akadémia szervezői arra, hogy a kíváncsian várt első szemesztert még kilenc sikeres követi, és hogy továbbiakra is lesz igény? Jászberényi József, aki a Zsigmond Király Egyetem intézetvezetőjeként a sorozat létrehozásának kezdeményezője volt, azt mondja, az itt élő 50 pluszos emberek érdeklődésének és az önkormányzat segítőkészségének köszönhetően nyitott kapukat döngetett öt évvel ezelőtt, ám a szeniorképzés hazai megteremtése nem ment olyan könnyen, mint ahogy e sikerek láttán gondolnánk.

A finnek már tudták

Jászberényi József a rendszerváltozás idején érettségizett, majd az akkor még Kossuth Lajos nevét viselő Debreceni Egyetemen folytatta a tanulmányait magyar-történelem-filozófia szakon. Mint az ambiciózus diákok általában, ő sem érte be ennyivel: a szak előadásai mellett beült mindenhova, ahova a kíváncsisága vitte.
A diploma után hagyományos egyetemi karrier következett, az irodalom tanszék létráján igyekezett felfelé, emellett Budapesten az Irodalomtudományi Intézetben dolgozott. A változást az életében az ezredforduló körüli évek hozták.

VAA 2254 copy
– Akkoriban lehetőségem nyílt arra, hogy hosszabb ideig projektmunkákban dolgozzam külföldön, elsősorban Svájcban és Olaszországban – emlékezett vissza Jászberényi József. – Éltem a lehetőséggel, és a szabad időmben az ottani egyetemek előadásain is részt vettem. Akkor találkoztam először a gerontológiával, vagyis az idősebb korosztályok egészségét, életmódját, életkori sajátosságait tanulmányozó tudománnyal.
Volt még egy esemény, amely megerősítette Jászberényi Józsefben, hogy érdemes e témával foglalkozni:
– Egy finnországi hungarológiai kongresszuson történt. Ott láttam először olyan képzést, amely kifejezetten idősebb hallgatóknak szólt.

Házalni kellett

Hazatérve azt tapasztalta, hogy a gerontológia Magyarországon még csírájában is alig-alig él.
– Ekkor döntöttem el, hogy befejezem a külföldi munkákat, és itthon ennek szentelem magam – mondta az intézetvezető.
Csakhogy a kezdet nem volt könnyű.
– Házaltam az ötlettel. 2003 és 2006 között több egyetemet felkerestem, de teljesen értetlenül fogadtak, és elutasítottak. Végül egy magánfőiskolán, a mára már egyetemi rangot nyerő Zsigmond Király Főiskolán kezdhettem bele a munkába.
Az alapító szerint a legfontosabb ötlet az volt, hogy kihelyezzék a képzést.
– Hamar beláttam, hogy ha a főiskola „szent és sérthetetlen templomában” akarok oktatni, akkor kevés emberhez fog eljutni a kezdeményezés. Ezért felvettem a kapcsolatot Bús Balázzsal, Óbuda-Békásmegyer polgármesterével, aki azzal segített, hogy átfogó felmérést végezhettünk a kerületi idősek körében. Ez világosan megmutatta: nagy szükség van az ilyesfajta oktatásra.

Tétje van

Mivel a Zsigmond Király Egyetem Óbudán található, a III. kerületieket az egyetem épületében várják a mai napig, de a terjeszkedés érdekében újabb házalás következett.

VAA 5668 copy
– Ma már megszámlálhatatlan helyen tartunk képzéseket országszerte, de az első kihelyezett képzések Szentendrén, illetve itt, Pestszentlőrincen indulhattak meg. Ughy Attila polgármester úr az elsők között volt, akik felismerték a kezdeményezés jelentőségét, és az idő őt igazolta: a XVIII. kerületi képzés volumenét tekintve a legsikeresebb az összes közül – emelte ki Jászberényi József, aki azt is elmagyarázta, hogy alapvető különbség van az akadémia és más hasonló képzések között.
Az egyik az, hogy a nemzetközi gyakorlatban az 55 év fölöttieket célozzák meg efféle ismeretterjesztési formával, Magyarországon pedig korábban mindig a nyugdíjkorhatár volt a döntő.
– Mi szélesítettük a kört, az 50 pluszosokhoz szólunk. A másik különbség az, hogy nem vagyunk szabadegyetem. Ez szervezett, szakmailag, tematikusan
felépített képzés. Bizonyára ezért is kedvelik olyan sokan: érzik, hogy tétje van.