Legyen még szebb, még virágosabb...

Írta:  2013.07.22.
A Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny zsűrije abból az alkalomból látogatott el a kerületünkbe július 18-án, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre ebben az évben is benevezett a megmérettetésre. A négytagú bizottság pozitívan értékelte a látottakat, és az eredmény őszre várható.
A Virágos Magyarországért országos mozgalom 1994-ben indult el a turisztikai és kertészeti szakma összefogásával. „A Magyar Turizmus Zrt. égisze alatt működő verseny célja a kulturált, környezetbarát, vendégváró településkép kialakítása és ezzel hazánk vonzerejének emelése, a településeken az életminőség javítása, kikapcsolódást jelentő zöldfelületek növelése, a hagyományos magyar virág- és kertkultúra értékeinek megőrzése” – olvasható a www.viragosmagyarorszag.itthon.hu honlapon.
A verseny jelentőségét és elismertségét az is mutatja, hogy Magyarország miniszterelnöke, illetve országgyűlési bizottságok, minisztériumok, a fővárosi önkormányzat és több civil szervezet is díjak felajánlásával támogatja e célok megvalósulását.
 
A mozgalom részeként évente mintegy 350 település vesz részt a hazai megmérettetésen, közülük választja ki a zsűri a legvirágosabb települést.
Pestszentlőrinc-Pestszentimre idén is benevezett a versenyre, amelyben fontos szempontnak számít, hogy milyenek az önkormányzat által fenntartott zöldterületek, a lakosság előkertjei, találhatók-e virágok az ablakokban, és hogy mennyire tiszta a kerület…
A szemlén Bertalan-Kovács Judit a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt, Újvári Márk, a Magyar Turizmus Zrt., Rigó Zsuzsa, a Fővárosi Önkormányzat munkatársa, és Kanászné Szandy Éva a Virágos Magyarországért mozgalom zsűritagja vett részt.
Kucsák László alpolgármester a polgármesteri hivatalban fogadta a vendégeket, majd röviden bemutatta a települést, Banyár László, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. vezérigazgatója prezentációt tartott a kerületi zöldfelületgazdálkodásról, a cég környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységéről.
Ezt követően Kirrné Feicht Ágnes kerületi főkertész kalauzolásával a zsűri megtekintette az itteni zöldfelületeket.
– Az önkormányzat településfejlesztési és fenntartható fejlődési bizottságával 16 éve rendszeresen írunk ki pályázatokat, amelyek célja a szebb környezet kialakítása – mondta a főkertész. – A kerület lakossága, intézményei részére évek óta meghirdetjük a „Szebb, virágosabb kerületünkért” pályázatot. Ebben az évben összesen 896 pályázat érkezett az irodánkhoz erkély, előkert, családi ház, utcaszakasz, intézmény kategóriában. – A növényosztás alkalmával bársonyvirágból, begóniából, napvirágból, petúniából, porcsinrózsából és paprikavirágból lehetett választani, s mintegy 2000 láda egynyári növényt osztottunk ki.
2012-ben a 66 pályázó között 180 facsemetét kapott, a legtöbb kérés vérszilvára érkezett, de ezen kívül adtunk juhart, hársot, kőrist, gömbakácot is. A fák szakszerű elültetéséről a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. gondoskodott. – Az önkormányzat az idén is kiír pályázatot faültetésre, amelynek keretösszege 4 millió forint – tudtuk meg a főkertésztől.