Kerületi versmondók országos sikere

Írta:  Temesi László 2017.04.01.

Két első és egy harmadik hely - ezeket gyűjtötték be kerületi diákok a Hazafias költészet a magyar irodalomban című versenyen.

A Hazafias költészet a magyar irodalomban címmel 22. alkalommal megrendezett országos szavalóversenyen szép kerületi siker született két első és egy harmadik helyezéssel. Harminc iskolából – köztük egy a Felvidékről, hét a kerületből – három korcsoportban csaknem százan verseltek március végén a Magyarság Házában.

7. Vörösmartyvers2
A pestszentlőrinci Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium huszonkét évvel ezelőtt indította útjára a szavalóversenyt, amely időközben városiból országossá nőtte ki magát. A rendezvény főszervezője azóta is a Vörösmarty iskola, a kerületi önkormányzat hathatós támogatásával. Ughy Attila polgármester megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a kerületnek mindig is fontos volt ez az irodalmi megmérettetés, hogy a fiatalok a versek segítségével is tanúbizonyságot tegyenek a hazaszeretetről, majd hozzátette:
– A szép szavalatok mellett vigyük magunkkal a hazaszeretet ügyét is. A szavalóverseny hagyományának megőrzése, örökségének továbbvitele közös küldetésünk.
A főszervező lőrinci iskola igazgatója, Pásztor Józsefné Reményik Sándor szavaival köszöntötte a diákokat, akik „versekkel teszik szebbé a napjaikat”.
– Versenyünk minden évben új arcát mutatja be a magyar költészet kimeríthetetlen témájának: a hazaszeretetnek, a hazafiasságnak – mondta az intézményvezető. – Ebben az évben, ha lehet, mindez talán még aktuálisabb, hiszen a hatvanéves jubileumi ünnepségsorozat keretében emlékezünk országszerte az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire, áldozataira. Szeretném, ha ma úgy távoznátok innen, hogy gazdagodtatok valamivel, ami csak a tietek. Útravalóul Kányádi Sándor szavait választottam: „Szaporodjon ez az ország Emberségbe’, hitbe’, kedvbe”.

7. Vörösmartyvers1
Az egész napos szavalóverseny hallgatói és a neves színészekből és pedagógusokból álló zsűri is gazdagodott a csaknem száz diák meghallgatása után. Kautzky Armand kiemelte a rendezvény magas színvonalát, majd a következőt mondta:
– Örülünk, hogy még mindig vannak gyerekek, aki szeretik és értik is a verseket.
A kerületből hét tanintézmény indított versmondókat, ezen belül a Vörösmarty hatot. Közülük a nyolcadikos Bauer Gergő első, az ötödikes Kökény Alexandra harmadik, a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola hatodikos tanulója, Seres Máté pedig szintén első lett a kategóriájában. A győztesek az ajándék mellé Vörösmarty-emlékplakettet kaptak.
A rendezvényt az önkormányzaton kívül többek között a Külső-pesti Tankerületi Központ és az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége támogatta.