Napra pontosan 100 évvel a fatimai jelenés után

Írta:  Róth Ferenc 2017.04.01.

Ebben az évben május 13-án kelnek útra az Élő Rózsafüzér zarándokai.

Az idén május 13-a, szombat lesz az a nap, amikor Budapest-szerte sokan kelnek a megszokottnál korábban, hogy résztvevői lehessenek a kerületünkben is már megszokott kedves, ám a megtett kilométerek miatt embert (s főleg lábat) próbáló Élő rózsafüzér zarándoklatnak.

VAA 2294 copy

Immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg a katolikus egyház hazánkért, Budapestért az Élő rózsafüzér zarándoklatot, amely körbeöleli a fővárost. A május 13-i zarándoklat kilenc egyidejű gyalogos zarándokútból áll, amelyek városszéli plébániákat, kegyhelyeket, természeti és kulturális értékeket érintenek. Egy-egy szakasz hossza 15–20 kilométer.

Kilenc szentmise


A szervezők az idén is tömegeket várnak, már csak azért is, mert a zarándoklat felér egy egész napos kirándulással, különösen, ha az időjárás is úgy akarja. Az elmúlt években úgy akarta, mert mindig kellemes, langyos tavaszi időben lépdelhettek a hosszú gyaloglást vállalók.

Ők miséznek


Snell György püspökön kívül dr. Erdő Péter bíboros, prímás, dr. Beer Miklós püspök, dr. Székely János püspök és dr. Török Csaba főiskolai tanár celebrál majd szentmisét a híveknek a különböző helyszíneken.


A zarándoklatszakaszok végpontjain 19 órakor ünnepi szentmisét mutatnak be. Kerületünkben, a Havanna-lakótelepen lévő Szent László-plébániatemplomban, ebben az évben Snell György püspök celebrálja a szentmisét.

Irány a Havanna


A kerületünkbe két szakasz végén jutnak el a zarándokok. A 7. csoport Soroksárról érkezik a Havanna-lakótelepre, miután maga mögött hagyott 17 kilométert. Hagyományosan Pestszentimrén, a Szent Imre-templom kertjében lesz egy hosszabb pihenő. Az imrei hívek szendviccsel és üdítővel fogadják a vándorokat, sőt a plébániát követő szakaszon gitáros zenekísérettel üdítik fel őket.

A fatimai jelenés


A május 13-i zarándoklatot napra pontosan 100 évvel előzte meg az első fatimai jelenés. A portugáliai település közelében három pásztorgyerek előtt jelent meg Szűz Mária.


A Pestszentlőrincen végződő másik szakasz a 8. Ennek résztvevői Rákoskeresztúrról, a Szent Kereszt-templomtól jutnak el szintén a Szent László-plébániatemplomhoz. A szakasz hossza körülbelül 16 kilométer, s hét templomot érint.