PLER: hullámzó fiatal csapat

Írta:  Róth Ferenc 2017.04.01.

Eddig négy vereség és három győzelem a tavaszi mérleg.

Az NB I-ből az elmúlt bajnoki szezon végén kieső PLER-kézilabdacsapat hétről hétre megküzd ugyan a győzelemért a másodosztályban, ám a feljutásról még a legelszántabbak sem álmodoznak. Az élen álló Dabas ugyanis alaposan elhúzott a mezőnytől, március 25-én legyőzte a csapatunkat is, 29-27-re. A vezetőedzőt, Kovács Mihályt kérdeztük.

17545530 1576259529080935 1983249437178497101 o

– Ismerve a bajnoki szezonnak nekivágó PLER erejét, már a rajt előtt is óvatos volt. Úgy vélte, kell két év ahhoz, hogy a csapat visszataláljon a legjobbak közé. A jelek szerint az idő önt igazolta, mert a Dabas előnye szinte már behozhatatlan.
– Sajnos mindez igaz... Tizenegy ponttal vezetnek előttünk, szinte már feljutottak. Reálisan nézve nem is a bajnoki cím a tét. Jelen helyzetben az a legfontosabb, hogy úgy játsszunk a mérkőzéseinken, hogy az ne csak reménykedésre, hanem realitásra is alapot adjon. Talán mondanom sem kell, hogy nem akarunk hosszú távra berendezkedni a másodosztályban.


Ilyen is, olyan is


– Mint világbajnok, mint „abszolút” szakember, hogyan látja? Megvan erre az esély?
– Attól függ, mikor kérdi... Mert az egyik héten az a válaszom, hogy igen, a másikon meg az, hogy nem. Annyira hullámzó és váltakozó a formánk, hogy nemegyszer engem is meglep az, amit a srácoktól kapok.

Hullámvasút


Az első fordulóban hazai vereség a Balatonfüredi KSE-től, hogy aztán két győzelem következzen. A Nemzeti Kézilabda Akadémiát (NEKA), majd a Veszprém fiókcsapatát is legyőzte a PLER. Ezután lefelé száguldott a hullámvasút: olyan vereség a Pénzügyőrtől, amit csúfosnak nevezett Kovács Mihály, majd egygólos vereség a Vecséstől. Ezt követően egyszer fent, egyszer lent: a Tata elleni hazai győzelmet a bajnoki címre esélyes Dabas elleni kétgólos vereség követte.
Volt tehát itt minden az elmúlt két hónapban...


– Ezzel kapcsolatban hadd említsem meg: azt mondta a rajt előtt, hogy nagyon fiatal az együttese.
– Ez a fiatalság pedig egyszer kiváló játékra képes, egyszer pedig csapnivalóra. Amikor szembesülök egy-egy váratlan vereséggel, azt mondom: ez is benne van a pakliban...
– És milyen lapok voltak eddig a pakliban?
– Ilyenek is, olyanok is. Hét fordulón vagyunk túl. A három győzelem mellett négy vereségünk van, tehát valahol ott vagyunk az ötvenszázalékos teljesítmény körül, ami nem elég az aranyra, de arra igen, hogy jövőre még meghatározóbbak legyünk az NB I/B-ben, s visszakerüljünk az elitbe. Teszem hozzá, volt olyan vereség, amely nem volt méltó a játékosokhoz.


Rutin és tapasztalat


– Mi szükségeltetik ahhoz, hogy erősebb legyen a PLER?
– Az egyik az, hogy a fiatal csikók rutint szerezzenek, a másik pedig, hogy mindenképpen le kell igazoltatni két tapasztalt játékost. Ha ezek teljesülnek, akkor ígérhetem, újra első osztályú csapatunk lesz.
– Lát lehetőséget erre?
– Sem az edzői kispad, sem a szemem nem hazudik.