Jelentős támogatás a köznevelésnek

Írta:  Kerékgyártó György 2017.04.03.

Az önkormányzat nem engedi el az iskolák kezét – hangsúlyozta a Városképnek adott interjújában Galgóczy Zoltán alpolgármester.

Nem lép hátra az önkormányzat a szerkezeti változások után sem, továbbra is saját ügyének tekinti a köznevelés támogatását. Ebben az évben is több óvodát korszerűsítenek, az iskolai oktatás finanszírozását pedig önként vállalt feladatként vállalják. Minderről Galgóczy Zoltán alpolgármester beszélt.

VAA 7584 copy

– Két kerületi iskola került be a 277 budapesti intézmény 15 legjobbja közé a kompetenciamérések alapján. Ilyenkor büszke lehet az oktatásért felelős alpolgármester is?

– Természetesen nagyon örültem a Vörösmarty Mihály Ének-Zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium, illetve a Gloriett Sportiskolai Általános Iskola kiváló eredményeinek, ezek valóban büszkeségre okot adó teljesítményt fejeznek ki. Hosszú évek, évtizedek tudatos nevelőmunkája rejlik egy-egy ilyen eredmény mögött: hálásak lehetünk mind a pedagógusoknak, mind a gyermekeik fejlődéséért mindent megtevő szülőknek azért, hogy iskoláink ilyen sikert értek el ezen a megmérettetésen.

– Mit csinálnak jól a pestszentlőrinci és pestszentimrei intézmények, hogy ilyen eredményesek?

– Mindenekelőtt azt, amit a tanárok egymás között csak úgy emlegetnek, hogy „hozott anyagból dolgozunk”. A kerületben lakó gyermekek többsége szerencsére ugyanis olyan családból származik, ahol érték a tudás, a tanulás, ezért a szülők igyekeznek mindent megtenni csemetéik testi, szellemi, lelki fejlődéséért. Ez persze mit sem érne, ha iskoláinkban a tanítók, tanárok szakmailag nem lennének fölkészültek, ha nem szívvel-lélekkel végeznék a munkájukat.

Az elmúlt években megváltozott a fenntartói-működtetői viszony a kerületi intézmények, az önkormányzat, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ között. Az önkormányzat mennyiben tudott hozzájárulni a problémák kezeléséhez?

– A XVIII. kerületi önkormányzat nehéz szívvel vált meg az iskoláitól, de bízunk benne, hogy a fenntartóváltás nem fog minőségromlást okozni az iskolákban. Úgy látjuk, hogy a Külső-pesti Tankerületi Központ jó gazdája egykori intézményeinknek, de minden változás, váltás óhatatlanul gondokkal jár együtt. Ezért az új rendszer kialakításából fakadó problémák megoldásában igyekszünk erőnk szerint segíteni, úgyhogy semmiképpen nem engedjük el az iskolák „kezét”, az új fenntartóval támogatási keretmegállapodást kötve segítjük őket a jövőben is.

– Mely területeken nyújthat támogatást az iskoláknak az önkormányzat?

– A támogatási rendszer legnépszerűbb eleme a pedagógiai innováció, amelyre idén 24 millió forintot tudtunk a költségvetésben előirányozni. A pedagógusok rendszeresen részt vesznek 2–4 féléves továbbképzéseken, amelyeket a fenntartó nem tud az igényeknek megfelelő mennyiségben finanszírozni. Ehhez járul hozzá az önkormányzat. Ebből a keretből tudjuk támogatni az intézmények infokommunikációs eszközeinek beszerzését is. Büszke vagyok arra, hogy ettől az évtől az egyházi iskolákra is sikerült kiterjesztenünk ezt a támogatási rendszert. De ez még nem minden. Tavalyelőtt a Városgazda 18 Zrt-vel közösen elindítottunk egy programot, amelynek keretében már kilenc iskola informatikai termét tudtuk kompletten felújítani, s idén öt újabb intézmény következik. Megemlítem, hogy tavaly tavasszal az én kezdeményezésemre ugyancsak a Városgazdával elindítottunk egy másik programot is, aminek az a célja, hogy felújítsuk az iskolák vizesblokkjait. A terv szerint 2019-re minden helyi iskola sorra kerül, ha a Külső-pesti Tankerületi Központ is úgy akarja.

– Sokat költött eddig az önkormányzat a táborok, kirándulások támogatására is. Ebben várható változás?

– A szándék változatlan. Az említett pedagógiai innovációs keret lehetőséget ad tanulmányi kirándulások finanszírozására is, nyáron pedig támogatjuk a Bókay-kerti napközis tábort. Van egy 10 milliós keretű ifjúságpolitikai feladattervünk is, amelyben ugyancsak el tudtunk különíteni egy kétmilliós összeget táborok támogatására.

– Eddig az iskolákról beszéltünk, pedig az önkormányzat nagy figyelmet fordít a saját kezelésében működő óvodákra is...

– Így igaz, és mivel az óvodák tekintetében nincs változás, azok továbbra is hozzánk tartoznak. Az elmúlt évek egyik jelentős fejlesztése volt az Ovi-Foci Program, amelyben tizenegy intézmény kapott multifunkciós sportpályát. Idén további négy intézményben tervezzük ezt. Az óvodáink fejlesztését is folytatjuk: a Mocorgó óvoda 30 millióért kap új tornaszobát, 12 millió forint értékben folytatódik a Zöld Liget óvoda fejlesztése, és törlesztjük egy régi adósságunkat is: rendbe tesszük a Gloriett-lakótelepen működő Napraforgó óvoda és Erdei Kuckó bölcsőde fűtési rendszerét. Továbbá Kucsák László országgyűlési képviselőnek köszönhetően 100 millió forint érkezik ebben az évben az óvodai férőhelyek bővítésére.

– Úgy tűnik, az önkormányzat számára nagyon fontos ágazat a köznevelés.

Igen, ez így van. Köznevelésbarát önkormányzatnak tartjuk magunkat, ez a terület mindig kiemelten fontos lesz. Reméljük, hogy ezt a gyerekek, a szülők, a pedagógusok egyaránt érzékelik Az én személyes véleményem is az, hogy minden gyerek tehetséges valamiben, az önkormányzatnak pedig épp olyan fontos kötelessége, mint az óvodának, iskolának, hogy a maga eszközeivel hozzájáruljon e tehetség kibontakoztatásához.