Kiugró a Gloriett

Írta:  K.Gy. 2017.04.07.

A kerületből a Gloriett a második legjobb a fővárosi iskolai ranglistán. A középmezőnyben is több intézmény végzett.

A „dobogós” intézmények mellett is számos olyan iskola van a kerületben, amelynek a munkája és az eredményei büszkeségre adhatnak okot – kommentálta Galgóczy Zoltán alpolgármester azt a hírt, hogy két kerületi intézmény is a legjobb fővárosi iskolák között végzett a 2015-ös kompetenciamérés alapján.

Galgóczy 8646 copy

Oktatásban erős a kerület – legalábbis a fővárosi iskolák nemrég nyilvánosságra hozott rangsorolása ezt mutatja: a Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola a nyolcadik, a Gloriett Sportiskolai Általános Iskola a 14. lett ebben a sorban. Ez mindképp bravúr, hiszen ha azt vesszük alapul, hogy 23 fővárosi kerület van, máris látható, hogy a XVIII. két helyet is elfoglal az első 23 között. Ennél többre csak a XII. és a XIV. volt képes: az előbbi hat, a második három helyezettet adott a huszonhármas élmezőnybe.

Elöl a Gloriett is

– Habár a kerületi eredményeink kiemelkedően jók, és a beiskolázási eredményeink is azt mutatják, hogy jó úton járunk, azért az eredmény meglepett bennünket – mondta Timotityné Sibalin Hajnalka, a Gloriett iskola igazgatója. – Ugyanakkor megalapozottnak tekintjük a sikert. A mi filozófiánk az, hogy a sport és a tanulás kölcsönösen előnyösen hat egymásra. A sportoló gyereknek az egyéb képességei is gyorsabban, jobban fejlődnek. Egyébként pedig mi magunk is folyamatosan monitorozzuk az eredményeket.

VAA 6687 copy
Nem volna helyes megállni a lista 23. helyénél, hiszen 277 intézmény szerepel a felsorolásban. Továbbhaladva azt láthatjuk, hogy a 37. helyen ott van a Kastélydombi iskola, az ötvenediken pedig a Kandó téri, tehát összességében szépen szerepelt a kerület az első harmadban.
Ezekhez az eredményekhez gratulálva mondta el Galgóczy Zoltán, az oktatási ügyekért is felelős alpolgármester:
– Nem vonnék le messzemenő következtetéseket kizárólag a kompetenciamérések alapján: a látszólag nem az élvonalba tartozó iskolákat ismerve kijelenthetem, hogy nem egy közülük jóval különb teljesítményre képes a mindennapokban. Nem csodálkoznék, ha a következő mérés alkalmával nem kettő, hanem még jó pár kerületi intézmény lépne feljebb a „ranglétrán”.

Van mit átgondolni

A 277 címes listán a legtöbb XVIII. kerületi iskola az 50. és a 100. hely között végzett, és csak néhány maradt a sor végére. Bak Ferencet, a Külső-pesti Tankerületi Központ igazgatóját arról kérdeztük, hogy egy ilyen felmérés teljességében meg tudja-e mutatni, mit kínál az adott intézmény a tanulóknak.
– Teljességében biztosan nem, de a szülőknek mindenképpen irányadó lehet. A jó közeg a tanulók számára egyáltalán nem derül ki ezekből a számokból – mondta az igazgató, a hátrébb végzőket értékelve hozzátéve: – Az iskolák most szembesültek a saját eredményükkel és a többi iskola eredményével, ezáltal tudják magukat a többi iskolához viszonyítani. Fel van adva a lecke: értékelniük kell a helyzetüket, és ennek megfelelően kell kialakítaniuk a stratégiájukat.