Szent István emléke mindannyiunkban él

Írta:  2013.08.21.
Az államalapító István királyra emlékeztek augusztus 19-én Szent Imre hercegnek a Pestszentimrei Sporkastély mellett álló szobránál a kerületi önkormányzat és a civil szervezetek képviselői.
Az ünnepség bevezetéseként Szuhanics Albert Szent István ünnepe című versét Antalfia Benjámin, a Kastélydombi Általános Iskola tanulója mondta el. Az államalapítóra Babucs Zoltán történész emlékezett:
– Már István apja, Géza fejedelem felismerte, hogy milyen út áll a magyarság előtt Európában. Fiát keresztény szellemiségben neveltette. István az uralkodóvá válása után bevezette országát a keresztény szellemiségbe. II. Szilveszter pápától kért és kapott koronát, ezzel külpolitikailag is elismertetve az országot.
A történész kiemelte, hogy Szent István kultusza lassan ezer éve töretlen, és az államalapító emlékéhez még a második világháborút követő szovjet megszállás 40 éve alatt sem mertek igazán hozzányúlni.
– Napjainkban is mindenkinek megvan a maga képe Szent Istvánról. Van, aki az államalapítót, van, aki a buzgó katolikus államférfit, mások a katonát és hadvezért látják ebben az erőskezű uralkodóban – mondta.

Az ünnepi beszédet követően Csomó Tamás alpolgármester elénekelte az „Ó, Szent István, dicsértessél” című csángó népdalt.
A megemlékezést koszorúzás zárta. Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata nevében Kucsák László és Lévai István Zoltán alpolgármesterek helyeztek el koszorút Imre herceg szobránál.
A Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat nevében Csabafi Róbert elnök és Konrád József, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége XVIII. kerületi szervezetének képviseletében Bay Miklós és Jámbor Ferenc, a Fidesz nevében Galgóczy Zoltán, a helyi szervezet alelnöke, a KDNP részéről Csomó Tamás, a Jobbik nevében Makai Tibor, a helyi szervezet alelnöke és a felesége koszorúzott. A Párbeszéd Magyarországért képviseletében Petrovai László helyezte el az emlékezés virágát. Az MSZP nevében Fehér Gábor és Nagy Balázs, a Nemzeti Fórum kerületi szervezete részéről Sántha Gábor, Feketéné Krázi Tímea és Fekete Anna, a Fidelitas kerületi szervezete nevében Mészáros Anita és Simon Renátó, az Együtt Pestszentimréért Egyesület képviseletében Dunavölgyiné Lipokatich Margit helyezett el koszorút.

Utcabál Pestszentimrén