Dalok szárnyán

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.04.12.

Bornai Tibor festményeiből nyílt kiállítás a PIK-ben.

Bornai Tibort leginkább zenészként ismerik, mint a KFT Zenekar zeneszerzőjét, szövegíróját. Mindezek mellett számos könyve jelent meg, az utóbbi években pedig a képzőművészettel is foglalkozik: fest. A repülő ember címmel nyílt tárlata április 5-én a Pestszentimrei Közösségi Házban.
„Zeneszerzőként, előadóként sok sikert arattam, így a festészet már nem azért csábított, hogy zászlómat egóm várának még magasabb fokára tűzhessem. Negyven évig várakoztak bennem ezek a képek” – fogalmazott Bornai Tibor, a kiállításának meghívóján.

2017 04 05 bornai tibor megnyito 03
A képzőművészetet kedvelők hozzászoktak ahhoz, hogy ülve hallgatják végig a tárlat megnyitóján közreműködőt, ám ez most nem így történt. Vámos Miklós író a tőle megszokott humorral így fogalmazott: „Nagyon furcsa kérés volt, hogy nyissam meg a kiállítást, mert amikor megérkeztem, már nyitva volt”. Megkérte a résztvevőket, hogy álljanak fel, jöjjenek utána libasorban, és nézzék meg együtt a képeket. Az író mindegyik alkotás előtt megállt, és hozzáfűzött néhány gondolatot az adott festményhez. A Titkos ajtó című kép előtt például arról beszélt, hogy mindenkinek vannak titkai, és nagy megtiszteltetés annak, akinek elmondjuk. A festő is elmeséli a titkait, amit aztán mi vagy jól értünk, vagy sem. De az már mindegy.
Vámos Miklós azt tanácsolta a jelenlévőknek, hogy ha nyugdíjasok lesznek, legyen valamilyen szenvedélyük, amivel legalább olyan örömmel foglalkoznak, mint a korábbi munkájukkal, mert másképpen nehéz dolguk lesz, még akkor is, ha szilárd családi hátterük van. Mindegy, hogy milyen hobbit választanak, szalvétát gyűjtenek, galambot röptetnek, vagy mániákusan szeretnének megtanulni valamit, mint ő zongorázni...
Bornai Tibornak nagyon jó öregsége lesz, mert könyveket ír, fordít, gitározik –, ami nem a fő hangszere – fest és ki tudja, hogy mi kelti még fel az érdeklődését.

2017 04 05 bornai tibor megnyito 04
Az író megemlítette, hogy a Brazilok című film zenéjét is Tibor írta.
A tárlatvezetést követően Bornai kezébe vette a gitárját, és A repülő ember című dalával nyitotta meg előadói estjét, amelynek érdekessége, hogy a kiállításának, sőt az egyik képének is ez a címe.
Egy-egy zeneszám között Bornai érdekfeszítően mesélt a családjáról, és a dalokhoz fűződő emlékeiről. Megtudhattuk tőle azt is, hogy apai nagyapja –, aki elesett az első világháborúban – szobrásznak készült, a tehetségét valószínűleg nagybátyjának, Fadrusz János szobrászművésznek köszönheti.
Záró zeneszámként a Balatoni nyár cím slágert szólaltatta meg a szerző.
A kiállítás április 26-ig tekinthető meg.