Várhatóan mikortól indulhatnak a házi rákötések?

Írta:  2013.08.21.

A rákötések megvalósításának műszaki feltétele az, hogy minden kapcsolódó csatornahálózati elem (pl. nyomóvezetékek, átemelők) is megépüljön, és üzembe helyezése megtörténjen.
Valamint a beruházás keretében a hálózaton összegyűjtött szennyvizeket a Központi Szennyvíztisztító Telepre továbbító szennyvízátemelő telepek és a tisztítótelepre felvezető szennyvíz-nyomócsőpár próbaüzeme is befejeződjön.
Ezt megelőzően az új csatornára rácsatlakozni tilos, mert ezzel az építés alatt álló rendszerben kár keletkezhet.
A rákötéseket ezért kizárólag a Fővárosi Csatornázási Művek hozzájárulása birtokában lehet megvalósítani.

Fontos tudnivaló az érintettek számára, hogy a kivitelező a projekt keretében telekhatáron belül egy méterre vezeti be ingyen a csatornát, ahol a tisztítóaknát elhelyezi.
A telken belül az elhelyezett aknától az épületig (épületekig) az ingatlantulajdonosoknak kell kiépíteniük a hálózatot saját költségükön.
A lakók addig ne is fogjanak munkához, s ne dőljenek be azoknak a vállalkozóknak, akik a telken belüli építésre máris ajánlatokat tesznek!
A házi bekötésekhez ugyanis a szolgáltató engedélye szükséges, a munka elvégzése után pedig a használatba vételi engedélyt is be kell szerezni!
Érdemes olyan tervezőt megbízni, aki nemcsak a bekötési tervet készíti el, hanem munkája után a szolgáltatási hozzájárulást is megszerzi.
A Fővárosi Csatornázási Művek minden érintett háztartás számára külön értesítést fog küldeni a rákötések megkezdésének időpontjáról.
A tényleges építést csak ezen értesítést követően szabad megkezdeni. A kivitelezést követően használatbavételi hozzájárulást az FCSM-nél egy nyomtatvány kitöltésével kell kérni. A házi bekötések költsége a telkek adottságától függően változó.
Az önkormányzat olyan hitelkonstrukció kidolgozására törekszik, amely kedvező kölcsönt kínál a házi bekötés finanszírozására.

A kivitelező lakókat közvetlenül felkereső munkatársai igazolvánnyal rendelkeznek, amely igazolja, hogy a kivitelező hivatalos emberei.
Előbb állapotfelmérést végeznek a helyszínen, ami azt jelenti, hogy lefényképezik, videóra veszik az utcafrontot, a közvetlen környezetet. Erre azért van szükség, hogy elkerüljék a későbbi vitákat a munkálatokból származó esetleges károkozás miatt. Utána forgalomelterelő táblákat helyeznek ki. Forgalmi változások, részleges útlezárások, zsákutcák kialakítása lehetséges. Egyszerre az utca 30 méteres szakaszát bontják fel, így haladnak előre. Az ingatlantulajdonosok számítsanak rá, hogy autójukkal egy-két napig nem tudnak behajtani az udvarukra.