Lengyel húsvét a Kondorban

Írta:  P.A. 2017.04.17.

Húsvéti összejövetelre invitálta a XVIII. kerület lengyel nemzetiségű lakóit április 12-én a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat.

A vendégek a Kondor Béla Közösségi Házban megterített asztalok mellett ünnepeltek. A résztvevőket Balogh Katarzyna Miroslawa, a XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte, a hagyományos lengyel húsvéti ételszentelést az elmúlt évhez hasonlóan ezúttal is Krzysztof Grzelak, a Mindenkor Segítő Szűz Mária Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa tartotta meg.

20170412 lengyel nemzetisegi feszt 02
A plébános az ételszentelés előtt elmesélte, hogy melyik étel miért található meg a húsvéti menüben. A sonka az utolsó vacsora jelképe, a kenyér Jézus teste, a torma pedig erőt ad az élet nehézségeinek a leküzdéséhez.
Az ételszentelést követően közösen elfogyasztott hagyományos ünnepi menüben a sonka, a kalács és a tojás mellett asztalra került a savanyú krumplileves (zurek) és a tradicionális lengyel sütemény, a szárított gyümölcsökkel, dióval, mandulával díszített lepény, a mazurek is.

20170412 lengyel nemzetisegi feszt 04
Az ünnepséget megelőzően a gyerekek szebbnél-szebb húsvéti tojásokat díszítettek. Volt, aki festett, mások kivágott papírból vagy textilből kivágott ünnepi motívumokat ragasztottak a tojásokra.
Nem hiányozhatott a Polonez Néptáncegyüttes művészeinek műsora sem. A legkisebbek játékos, táncos műsora, és tánc közben a közönség meglocsolása is hozzájárult az ünnepi este jó hangulatához.

20170412 lengyel nemzetisegi feszt 01