Várostörténeti séta - A Lónyaytelep mindennapjai

Írta:  P.A. 2017.04.17.

A Lónyaytelepet járják végig az idei várostörténeti séta résztvevői.

Ebben az évben is sok látnivalót, helytörténeti érdekességet kínál az Urbitális Majális programsorozat keretében immár hagyományossá vált várostörténeti séta azoknak, akik 2017. május 27-én, szombaton ellátogatnak Pestszentlőrincre.
„Legyünk hűek az örökséghez” szlogennel szervez évről évre várostörténeti sétákat a XVIII. kerületben Heilauf Zsuzsanna, a Tomory Lajos Múzeum vezetője és Kardos Gábor a Települési Értéktár Bizottság tagja, egykori önkormányzati képviselő. A májusi séta témája a Lónyaytelep kulturális öröksége lesz.

DSCF1252 copy
A túra a Múzeumsaroktól indul 15 órakor. A Kossuth téren az evangélikus és református templom, illetve a Sztehlo Gábor Gimnázium épülete, majd a sétát folytatva a Dohnányi Zeneiskola jelenthet érdekes fotótémát.
A Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskolában épületbejárásra is lesz lehetőség, ezért a szervezők kérik, hogy aki eljön a történeti sétára, előzetesen regisztrálja magát a Tomory Lajos Múzeum 290-1585-ös telefonszámán, vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.
- A fentieken kívül szeretnénk még meglátogatni a miklóstelepi Szent József kápolnát az Ibolya utcában, és felkeressük a Lónyay-villát is, amit Lónyay Menyhért, a Monarchia egykori pénzügyminisztere, későbbi miniszterelnök építtetett magának nyaralóként – tájékoztatott a helytörténeti séta további útvonaláról Kardos Gábor.
A program a tervek szerint a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonal pestszentlőrinci, műemléki jellegű állomásépületénél ár véget. A jó megközelíthetőség miatt 1877-ben már 16 villa állt a környéken, a volt miniszterelnök barátainak ugyanis megtetszett a fővároshoz közeli, csendes, nyugodt környezet. Lónyay kétholdas, erdős parcellákat adott el számukra. Ezzel kialakult Pestszentlőrinc első településrésze, a Nyaralótelep vagy Villatelep, azaz a mai Lónyaytelep. A vasútállomás megépítése pedig nagyban hozzájárult a település várossá fejlődéséhez.