A fél kerület járt már itt

Írta:  2013.08.29.
Újabb helyiségeket kap az önkormányzattól a kerületi kormányhivatal, így a jól képzett szakemberek kulturáltabb körülmények között fogadhatják az ügyfeleket az egyablakos rendszer 2014. januári indulásakor.
Újabb helyiségeket kap az önkormányzattól a kerületi kormányhivatal, így a jól képzett szakemberek kulturáltabb körülmények között fogadhatják az ügyfeleket az egyablakos rendszer 2014. januári indulásakor. Az itt élők egyébként már megszokták az új hivatalt: hat hónap alatt nagyjából a lakosok fele fordult meg a falai között.

A kerületiek az év elején jószerével észre sem vették, hogy új rendszer működik – ezzel a megállapítással foglalta össze a helyi kormányhivatal első hónapját a Városkép. Azóta sok újdonságot tapasztalhattak a Városház utcában vagy az Ady Endre utcában megforduló ügyfelek, akik meglehetősen nagy számban keresték fel az intézményt.
− Az első félévben 40 ezer ember, vagyis a kerületi lakosságnak nagyjából a fele járt nálunk. Az érdeklődés egyaránt tapasztalható volt az okmányirodában, a gyámhivatalban és a munkaügyi kirendeltségen – mondta el Hodruszky Csaba hivatalvezető.

Az ügyfeleket kérdezték 

Az év eleji „csendes váltásnak” két oka volt: az önkormányzat ingyenesen bocsátotta a kormányhivatal rendelkezésére a Városház utcai helyiségeket és az Ady Endre utcai épületet, ahol korábban a polgármesteri hivatal részlegei működtek, így az ügyfeleknek nem kellett új helyszínt megszokniuk. Ugyanakkor a polgármesteri hivatal szakembereinek jelentős része került át a kormányhivatalhoz, a lakosoknak tehát új ügyintézőket sem kellett megszokniuk.
Az első néhány hétben akár úgy is tűnhetett, hogy egyszerűen „új cégér került a bolt fölé”. Azóta viszont sok minden változott – a lakosság megelégedésére.
− Saját kérdőívekkel folyamatosan szondáztuk az ügyfelek igényeit, és ezeknek megfelelően változtattunk, amin lehetett. A legfontosabb a nyitva tartás meghosszabbítása volt. Két olyan nap is van – a hétfő és a szerda –, amikor 18 óráig kereshetnek fel bennünket az ügyfelek, egy újabb döntésnek köszönhetően pedig kedden és csütörtökön már reggel 7-től nyitva tartunk – tájékoztatott Hodruszky Csaba.
A hivatalban a rendkívüli helyzetekre is odafigyeltek, hogy az ügyfelek kényelmesebben várakozhassanak. A hőségriadó idején például ásványvizet osztottak, soron kívül fogadták a kisgyermekes, várandós édesanyákat és az időseket.

Bővülnek 

Az év második felében újabb változások várhatók.
− Korábban már volt alkalmam elmondani a Városképnek, hogy készülünk az egyablakos rendszer bevezetésére, amelynek a törvény szerint 2014. január 1-jéig kell megtörténnie. A kollégák a napi munka mellett folyamatos képzésben vesznek részt, hogy gördülékenyen, magas szakmai színvonalon láthassák majd el ezt a rengeteg ügytípus ismeretét követelő feladatot – mondta a hivatalvezető. – Emellett várhatóan bővülünk is. Az ígéretek szerint az önkormányzat, amely már eddig is nagyon sokat segített, újabb helyiségeket enged át nekünk. Így nemcsak korszerű, megújult és teljes mértékben ügyfélbarát ügyintézési rendszerrel, de tágasabb, kényelmesebb környezetben is fogadhatjuk a hivatalba látogatókat.

Már kipostázták

Az elmúlt időszak egyik legnagyobb feladata egyes közterületek nevének a megváltozásához kötődik: a hivatal állította ki és juttatta el az új lakcímkártyákat azoknak a lakóknak, akiknek az utcája új nevet visel.
− Ezzel az ügyfeleknek nem volt dolguk. A hivatal kiállította és postázta a lakcímkártyákat. A lakosoknak csupán az érvénytelenné vált okmányokat kell postán vagy személyesen visszajuttatniuk nekünk. Munkatársaim tájékoztatása szerint az okmányokat már 100 százalékban kiküldték a tulajdonosoknak, így a lap megjelenésekor már mind ott lesz a megfelelő címen – árulta el Hodruszky Csaba.