Készül a Településképi Arculati Kézikönyv és a Településképi rendelet!

Írta:  sajtóközlemény 2017.04.19.

Budapest Főváros XVIII. kerülete Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi Rendelet készítésébe kezdett.

Mi az a Településképi Arculati Kézikönyv?


Az Arculati Kézikönyv elsősorban a lakosság és a döntéshozók tájékoztatását segítő, szemléletformáló eszköz, mely szemléletes és könnyen érthető formában összegyűjti a település helyi építészeti stílusjegyeit és azokat a minőségi elvárásokat, melyeket egy építkezésnél figyelembe kell venni. Jó példák bemutatásával a kézikönyv segítséget nyújt majd az építtetők és építészek számára is annak érdekében, hogy esztétikus otthonok és épületek alakulhassanak ki.

Mi az a Településképi rendelet?


A települési épített és természeti környezet vizuális megjelenésének szabályozása érdekében, a Kézikönyv alapján készített Településképi rendeletben kell meghatározni a településképet formáló részletes szabályokat, településképi követelményeket, valamint a helyi védelemre vonatkozó előírásokat.

Az Arculati Kézikönyv és a Településképi rendelet készítésénél kiemelten fontos szempont, hogy azt széles körű helyi támogatás övezze, ezért a készítés folyamatába be kell vonni a lakosságot, hogy érdemi módon beleszólhassanak otthonuk, környezetük alakításába, mely hosszú távon befolyásolja a település életét, a helyi lakosság lakókörnyezetét.

A társadalmi bevonás érdekében, a készítés folyamata alatt lakossági fórumokat tartunk, melyekre szeretettel várjuk a települési környezet alakítása iránt érdeklődő lakosságot!

Az első, tájékoztató jellegű lakossági fórum várható időpontja 2017. április 20., a pontos időpontról és helyszínről bővebb információt fogunk adni a www.bp18.hu honlapon.

A Településképi Arculati Kézikönyv és Településképi rendelet készítésével kapcsolatos véleményüket, észrevételeiket, ötleteiket továbbra is várjuk az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre! Szívesen várunk fényképeket értékesnek ítélt építészeti részletekről, terekről, utcákról, egyedi/követendő/kortárs épületekről. Fontos, hogy a fényképek küldésénél a szövegben jelöljék meg, hogy hol található a fényképezett objektum.

Ughy Attila  polgármester, Jankovits Vera főépítész