Intézmények és közterületek is megújultak a nyáron

Írta:  2013.08.30.
A nyár folyamán számos kerületi intézményben folytak felújítási munkálatok. Volt iskola, ahol komolyabb átalakításra volt szükség.
A nyár folyamán számos kerületi intézményben folytak felújítási munkálatok. Volt iskola, ahol komolyabb átalakításra volt szükség, hogy kényelmesebb körülmények várják a gyerekeket és a tanárokat az őszi tanévkezdetkor. A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. magas-, illetve mélyépítő részlege és kertészete számára is bőven akadt munka.

A legnagyobb feladatot a Bókay Árpád Általános Iskolában végzett átalakítás jelentette. Itt a gondnoki lakásból lett tanterem, szertár és vizesblokk.
– Feladattól függően 20-25 emberünk dolgozott napi váltásban az átalakításon. A nyílászárók cseréjében és az új PVC lerakásában alvállalkozók segítettek – mondta Lepsényi Tibor, a Városgazda Műszaki és Városüzemeltetési Divíziójának igazgatója.

Könyvtárból tanterem

A Bókay iskolán kívül a Gulner iskolában nyílászárócserére és tanterem-felújításra volt szükség, a Kandó téri suliban pedig a könyvtárat alakítottak át tanteremmé, a könyvtárat az iskola másik szárnyába helyezve át. A Kassa utcai iskola új foglalkoztató helyiséget kapott, a Lőrinci Sportcsarnokban konditermet alakítottak ki. A Bambi bölcsődében burkolatot cseréltek, s valamennyi önkormányzati iskolában egyéb időszerű javítási, karbantartási munkákat – festés, burkolás, gépészeti és villanyszerelési feladatok – végeztek.

– Az önkormányzattól kaptunk egy 22 lakásból álló listát, amelyből 15 lakást a nyár végéig felújítottunk, a maradék hét lakást pedig szeptember 15-én tudjuk átadni – mondta Lepsényi Tibor.

Új járdák is készültek

Az intézményeken kívül a szabadban is akadt munka bőven, amelyet a kánikula nehezített, de nem akadályozott meg.
– Jelentős feladat volt az intézményi, illetve az egyéb járdafelületek felújítása. Feszített tempóban dolgoztunk, és határidőre elkészült mintegy másfél kilométernyi járda, ami 2200-2300 négyzetméternyi felületet jelent. Nem kátyúzásról van szó, hanem a régi járda elbontásáról és teljes körű újjáépítéséről – monda az igazgató. – Augusztus utolsó hetében a Piros iskola előtt is elkészültek a felújítási munkálatok. Új virágágyások kerültek ide, kicseréltük a padokat, és aszfaltoztuk a járdát.
A városüzemeltető cég munkatársai kiépítették a vízelvezető rendszert a Szövet utca és az Igric utca kereszteződésében, csatornázási munkát végeztek a Bókay-kertben, és folyamatosan javították a kerületi utakon a kátyúkat is.

Az eső is segített


A nyári kánikulát a növények sínylették meg a legjobban. A XVIII. kerület számottevő zöldterülettel rendelkezik, amelynek a locsolása, karbantartása embert próbáló feladat.

Nem volt akadály a nagy meleg

A Városgazda szabadban dolgozó munkatárainak nagy kihívást jelentett a nyári meleg, de a hőmérsékleti rekordokat döntögető napokon sem csökkent a munka intenzitása.
– A párásító kapuk beállításával, a munkaidő csökkentésével, a frissítő dinnyék osztásával sikerült elviselhetőbbé tenni munkatársaink számára ezeket a napokat. Sem a munkavégzés üteme, sem a minősége nem sínylette meg a hőséget – mondta Lepsényi Tibor.
 

– Nincs annyi víz, hogy egy ekkora területen bárki folyamatosan locsoljon és száz százalékban meg tudja védeni a növényzetet, ezt ne is várja el senki. Azért jelentős részben így is sikerült megóvni a növényeket, a nyár végi esős napok még segítettek is ebben. Az új darus kocsi beállításával pedig be tudtuk fejezni a faágak metszését, és kivágtuk az elkorhadt, balesetveszélyes fákat.
A parkok gondozása, locsolása mellett többször is kaszálták a füvet, rendezték a növényzetet a Thököly út környékén, rendszeresen ürítették a közterületi hulladékgyűjtőket. Folyamatosan dolgozott a seprőautó is a sétányokon és a járdákon, és bőven akadt feladatuk a játszótéri karbantartóknak is.