Hetente több száz gyermek nyaralt a Bókay-kertben

Írta:  2013.08.30.
A legzsúfoltabb heteken csaknem 600 gyerek töltötte a vakációt a Bókay-kertben, a XVIII. kerületi önkormányzat népszerű napközis táborában. Ez a nyaralási lehetőség évtizedek óta létezik, és mind a gyerekek, mind a szülők kedvelik.
A hosszú, két és fél hónapos nyári szünetben egyre nehezebb a szülőknek elegendő időt tölteniük a gyermekeikkel és nem utolsósorban elérhető összegű programokat találni számukra.
A táborban reggel 6 órától 17 óráig felügyeltek a gyerekekre, a napi teljes ellátás fejenként 417 forintba került. Az általános programokon kívül átlagosan heti 3000 forint körüli összegért 15 különböző sportolási, kikapcsolódási lehetőséget kínált a tábor.

– A legnépszerűbb ezek közül a labdarúgás, a tenisz, az úszás, a kézműves foglalkozás, a mazsorett és a túracsoport volt. Új lehetőségként jelent meg idén a PC- és a gitároktatás is – mondta Székely Edit, a tábor egyik vezetője, aki Kuba Gáborral együtt felelt a szakmai irányításért.

Vegyes korosztály és háttér

A táborba a kerület minden pontjáról érkeztek gyerekek, a leendő elsősöktől a 8. osztályt kezdőkig.
– A csoportok kialakításakor az egyik fontos szempont a korosztály volt. A tábor az első három hét alatt volt a legnépesebb, akkor a közel 600 gyerek felügyelete, foglalkoztatása igazi kihívás volt az egyébként gyakorlott pedagógusoknak. Később, a fő nyaralási szezonban sem csökkent a heti létszám 350 fő alá.

A tábori ellátásra ingyenesen jogosult gyerekek száma folyamatosan száz körül mozgott.
– Ez mindenképpen örömteli, mert ezek a gyerekek a szociális hátterük miatt nem jutnának annyi szép és kellemes nyári élményhez, mint amennyihez a táborban. Jó, hogy a szülők felismerik, hogy az utcán, játszótéren „lógás” helyett jobb, ha a gyermekük közösségben, hasznos elfoglaltsággal tölti a vakációt. Sok gyermek az egész szezonban jár ide, mert a szülőknek nincs módjuk a nyaraltatásukra. A napközis tábor utolsó programjaként az önkormányzat Balatonakaliban ingyenesen úgynevezett jutalomtábort biztosít számukra.

Strand és kalandpark

A tábor résztvevőire ebben az évben is számos élmény várt. Nemcsak a Bókay-kert fái alatt, hanem azon kívül is kellemes, egyben hasznos programokon vehettek részt.
– Mindig nagyon figyeltünk arra, hogy a gyerekek aktívan töltsék a szabadidőt. Mint tudjuk, az unatkozó gyerek a „rossz” gyerek – mutatott rá Székely Edit.

A központi programok között volt mozi- és cirkuszlátogatás, uszodai buli a Bókay-kerti strandon, hagyományőrző program, hajókirándulás a Dunán. Az önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan idén is különbuszt biztosított az egész napos kirándulásokhoz. A gyerekek eljutottak többek közt a jászberényi állatkertbe, a Pilis erdeibe és a Velencei-tóhoz, a gárdonyi szabad strandra. Az Ughy Attila polgármester és az újpesti Tarzan park vezetője között létrejött megállapodás alapján 360 táborozó gyermek ingyen vehette igénybe a játékokat.