Mi legyen a Földdel?

Írta:  K.Gy. 2017.04.25.

A természetvédelem volt a témája a PIK Föld-napi tematikus rendezvénysorozatának.

Meglehetősen ritka alkalom egy magyar gyerek számára, hogy farkasszemet nézhessen egy déli féltekéről származó, kiflinyi méretű botsáskával, vagy hogy a tenyerére vehessen egy termetes méretű, ugyancsak távoli illetőségű, tigriscsíkos csótányt.

VAA 6441 copy
Igen, tudjuk, mindez leírva rémisztően hangzik, de a dolog nyitja legtöbbször tényleg az, hogy amit közelebbről megnézünk, már nem is olyan rút, már nem is félelmetes.
Kiderült ez a Pestszentimrei Közöségi Házban (PIK) április 23-án tartott egész vasárnapos Föld-napi rendezvényen is, amelynek középpontjában a környezetvédelem, a környezettudatos gondolkodás állt. Amíg a gyerekek interaktív előadáson vettek részt, amelynek már a címe is beszédes volt (Mentsük meg a vízi tündért!), a felnőttek Véghely Tamásnak, a napenergia szakértőjének, a témában megjelent több kötet szerzőjének az előadását hallgathatták meg arról, hogy milyen lehetőségek rejlenek ebben az alternatív energiaforrásban.

VAA 6451 copy
A Föld napjához kapcsolódóan a PIK korábban pályázatot írt ki fiataloknak. A feladat egyszerű volt: hozzanak létre háztartási hulladékból műalkotásokat, vagyis művészetként hasznosítsák újra a mindennapok termékeit. Ez igen sokaknak sikerült, mint megtudtuk, száznál többen neveztek a megmérettetésre a legkülönbözőbb ötletekkel. Ezekből rendeztek látványos kiállítást az emeleti galériában.
A szakmai jellégű programokat családiak egészítették ki: például kézműves foglalkozás és arcfestés, ami mindig nagy sikert arat.

A programot az NKA támogatta.