Legyen kicsit retrós!

Írta:  K.Gy. 2017.04.25.

A kilencvenes évek sztárjai lépnek fel a Bókay-kerti majálison, a májusfát pedig most is a Tébláb avatja.

A korábbi évektől eltérően idén egy kicsit múltba tekintős lesz a Bókay-kerti majális színpadi programja. No, azért nem kell távoli időutazásra számítani, csak a kilencvenes évekbe ugrunk vissza a Happy Ganggel, a Hip Hop Boyzzal, valamint Ganxta Zoleeval és a Kartellel.

VAA 4315 copy

Az eleje épp olyan lesz, mint máskor: délelőtt 10 órakor a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola táncosai jó hangulatú, önfeledt tánccal avatják fel azt a magas májusfát, amelyet a szervezők az utóbbi néhány évben mindig felállítanak a május 1-jei fesztivál idejére. A májusfaállítás a néphagyományban eredetileg a szerelmesek szokása volt (a fiú állított ilyet annak a lánynak a kertjébe, akinek készült megkérni a kezét), de a téblábosok az utóbbi néhány esztendőben a közösségi összetartozás jelképévé tették kavargó-kígyózó körtáncukkal. Az esemény nélkül ma már nem is volna igazi a Bókay-kerti majális.
Innentől aztán egy picit minden más lesz, mint korábban.

Hegyekben fönn

A Bókay-kerti majális programszervezőinek mindig is világos célja volt, hogy ezen a napon a család minden tagja, tehát minden korosztály számára kínáljanak érdekességeket. Ez teszi kellemessé a délelőtt vagy ebéd után kisgyerekkel kilátogató házaspárok vagy az esti koncerteket végigcsápoló kamaszok ünnepét. A cél valójában nem változott, de a szervezők most csavartak egy kicsit a dolgon.
– Egy picit retrós lesz most a program – avatott be Sonnewendné Lengyel Orsolya főszervező. – Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a távoli múltba nézünk vissza: a kilencvenes évek sztárjait hívtuk meg, és bizony, ilyen gyorsan telik az idő, ma már ennek az évtizednek a művészeti produkcióit is retrónak tekintjük.

VAA 4477 copy
A Happy Gangre egészen biztosan mindenki emlékszik, hiszen négy-öt slágert is letettek a magyar popzene nagy asztalára. Az akkori huszonévesek ma biztosan azonnal el tudnák dalolni a Fiatal szerelem, a Kérek egy kulcsot a szívedhez vagy a Titkos üzenet egy-egy strófáját, nem is beszélve a Toto Cutugno-dal ügyes magyarításáról, a Sokáig voltam távol című számról. Kellemes lesz ezeket újra együtt énekelni a színpad előtt.
Ahogyan biztos sikerre számíthat az ugyancsak pódiumra lépő Hip Hop Boyz is: a Megbántottak, az Ott várok rád vagy A hegyekbe fönn most is meg fogja mozgatni a rajongókat.
A napot Ganxta Zolee és a Kartel fellépése zárja. Ők több mint két évtizede vannak folyamatosan jelen számos sikeres lemezzel, több tucat slágerrel.

Sport, mint mindig


A szervezők természetesen azokra is gondoltak, akik fiatalabbak vagy éppenséggel egy kicsit idősebbek annál, hogy a kilencvenes évek iránt érezzenek nosztalgiát. Nekik nyújthatnak kellemes szórakozást Cozombolis vidám dalai, a hetven éve született Máté Péter slágereit előadó Főnix zenekar produkciója vagy az Abba Sisters által közvetített örökzöldek.
A majális alatt újra lehet sportolni, hiszen a Városgazda Utánpótlás Akadémia – mint minden nagy kerületi eseményen – bemutatót tart, és arra is lehetőség nyílik, hogy az érdeklődő fiatalok tájékozódjanak egy-egy sportággal kapcsolatban.
A színpadi programokat szabadtéri játékok egészítik ki, a standok pedig finom falatokat és hűs italokat kínálnak majd.