Huszonötödször fesztiváloznak

Írta:  K.Gy. 2017.04.25.

Négy napon át szórakoztatnak a Tébláb táncosai.

Mindig nagy esemény a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola által szervezett Tébláb Nemzetközi Néptáncfesztivál, idén azonban különösen kitesznek magukért. Van is okuk az ünneplésre: ez lesz a 25. ilyen esemény.

VAA 6397 copy

„Téblábosnak lenni annyi, mint egy nagy nemzetközi család tagjának lenni” – nyilatkozta korábban a Városképnek Vörös Árpád, a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola egyik alapítója. A kijelentés mögött kettős tartalom rejlik. Az egyik tény az, hogy az iskolából kinőtt, időközben felnőtté vált gyerekek szétrajzottak a világban, van például, aki az Egyesület Államokból tartja a kapcsolatot a régiekkel. A másik az, hogy a sokat utazó táncosok a világ számos táján tudtak jó kapcsolatokat kialakítani más táncosokkal Oroszországtól a Kárpát-medencén át Európa nyugatabbi részéig. E kapcsolatokat használják fel minden esztendőben, amikor április és május fordulóján megszervezik többnapos nemzetközi fesztiváljukat.

A Havannán nyitnak

– Ebben az évben is már május 1. előtt indítunk: április 28-án pénteken a Havanna-lakótelepen egy templomi koncerttel – tájékoztatott Vörös Árpád.
Mint elmondta, a pénteki események már a fesztivál programjai, de még a Tébláb táncosai nélkül.
– Mi nem lépünk színpadra, de ott leszünk a meghívott barátainkkal együtt.
A gitárkoncertet – amelyen XVIII. századi verbunkos dallamok átiratai hangoznak el – egy rövid fesztiválmegnyitó követi a Kondor Béla Közösségi Házban, majd népzenei koncert és táncház következik.
Szombaton aztán már színpadon lesz a csapat, jószerével le sem jönnek a Kossuth téri pódiumról.
– Az Ízkavalkád egy új rendezvény. Mivel időben egybeesik a mi fesztiválunkkal, a szervezők megkerestek bennünket azzal a javaslattal, hogy valamiképpen hozzuk össze a két eseményt – avatott be a táncpedagógus. – Mi mindig szívesen vállalkozunk ilyesmire. A Bókay-kert ugyan kényelmesebb, hiszen ott otthon vagyunk, mégis izgalmas lesz kicsit kilépni onnan és a megújult Kossuth téren szórakoztatni a kerületieket.
Ebben segít majd az a több száz nem kerületi táncos is, aki az országból és a határokon túlról érkezik aznap Pestszentlőrincre.

Otthon a Bókay-kertben

A vasárnapot „házon kívül” tölti a csapat.
– Hajóra szállunk, és Szentendrére utazunk. Ott is zajlik ugyanis egy fesztivál, amire meghívást kaptunk – mesélte az alapító.
Hétfőn, május elsején újra a kerületiek mulattatásán munkálkodnak majd.
– Nagyon fontos számunkra, hogy ott legyünk a kerületi majálison, így tehát feltűnünk a Bókay-kertben, hogy megnyissuk az ottani programsorozatot. A májusfa avatása olyan esemény, amiről nem szívesen mondanánk le.
És ezzel még mindig nincs vége a sorozatnak. A fesztivál egyik utolsó eseményeként az Új Tündérkert Étterem kertjében tartott Gépmajálison is fellépnek a táncosok.

Tánc a Gépmajálison

 

Sokéves múltra tekint vissza a Hofherr-Dutra Emlékársaság által szervezett Gépmajális az Új Tündérkert Étterem kertjében. Az esemény hivatalosan 10 órakor kezdődik május 1-jén, és mint minden évben, most is láthatók lesznek kiállított veterán járművek, mezőgazdasági és más munkagépek, a környező utcákon pedig felvonulnak a traktorok és a teherautók. A nap folyamán családi programokon vehetnek részt az érdeklődők. A kiállítók a gépeket működés közben is megmutatják, a szervezők pedig gondoltak arra, hogy a mezőgazdasági munkákhoz kötődő folklórt is megismerhessék a nézők. Ezért lépnek fel a programban a Tébláb táncosai is.

 

VAA 4363 copy