A világ ízei a Kossuth téren

Írta:  K.Gy. 2017.04.25.

Új tavaszi gasztronómiai fesztivál: Ízkavalkád.

Még az ínyencek között is kevesen akadnak, akiknek eszébe jutna például Angola vagy a Zöld-foki-szigetek konyhájába belekóstolni. A Kossuth téren április 28. és május 1. között első alkalommal megrendezett Tavaszi Nemzetközi Ízkavalkád elnevezésű fesztiválon erre is lesz lehetőség.

braz

Gasztronómiai forradalom zajlik a nyugati világban, így Magyarországon is. Mind többen fordulnak a kézműves termékek felé, egyre több háziasszonynak és fiatalnak támad kedve kísérletezni a konyhában, és folyamatosan nő az érdeklődés más népek, országok ízkínálata iránt. Ebből a felismerésből született a Tavaszi Nemzetközi Ízkavalkád elnevezésű fesztivál ötlete. Az eseményre április 28. és május 1. között várják az érdeklődőket a megújult Kossuth téren. A fesztivált az önkormányzat támogatja.

Szakácsok Portugáliából

– Hagyományteremtő szándékkal rendezzük meg az Ízkavalkádot – árulta el Csonkics Károly a szervezők képviseletében – Az önkormányzat kérése volt, hogy az eseménysort hangoljuk össze a többi kerületi május 1-jei programmal. Mint ahogy az is, hogy ha ősszel is létre tudunk hozni egy ilyen rendezvényt, akkor azt a Szeptemberi Kóstolóval fésüljük össze.

Tuning show a Gépmajálison

 

A Kossuth térre szervezett Ízkavalkád összekapcsolódik az Új Tündérkert Étterem kertjében és a környező utcákban zajló hagyományos Gépmajálissal. Az idén nemcsak régi mezőgazdasági és haszongépjárművek, valamint veterán autók várják a látogatókat, hanem egy tuning show is. A tulajdonosok büszkén mutatják majd be az ötletes módon feltuningolt járműveiket.


A gasztronómiai kínálat középpontjában két portugál szakács munkája áll. Ők mutatják meg az érdeklődőknek, hogyan kell hazájuk, továbbá a Zöld-foki-szigetek, Angola és Brazília néhány jellegzetes fogását elkészíteni. Ezeket az ételeket árusítani is fogják, tehát bárki megkóstolhatja őket.
– Természetesen a téren vásárteret alakítunk ki – tette hozzá a szervező –, ahol a négy nap alatt őstermelők és kézműves termelők portékáit vásárolhatják meg a fesztivál látogatói.

Kisvonattal a helyszínre

A finomságok mellé színes színpadi programsort kap a látogató. A második nap főszereplői a pódiumon a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola táncosai és a vendégeik lesznek, a Tébláb Nemzetközi Néptáncfesztivál ugyanis egy napra összefonódik az Ízkavalkáddal. A nyitónapon a Budapest Ragtime Band ad koncertet, a többin emlékzenekarok idézik majd az ABBA, az LGT és Santana slágereit. Színpadra lépnek nép- és világzenei, valamint popcsapatok is.
Természetesen a kicsikre is gondoltak a szervezők: őket pónilovaglás, ugrálóvár, körhinta, homokfestés szórakoztatja.
– Érdekesség még, hogy a terveink szerint a fesztivál helyszínén kisvonat jár majd körbe – mondta Csonkics Károly. – Sőt valójában azt szeretnénk, ha a látogatók már eleve vonattal érkezhetnének a térre. A szerelvény tehát elképzelésünk szerint a lakóparkok és a Kossuth tér között fog közlekedni.
A Kossuth téri eseményekkel párhuzamosan május 1-jén a Bókay-kertben várja a kerületieket az önkormányzat hagyományos majálisa családi programokkal, a színpadon pedig a kilencvenes évek sztárjaival.