Változások a gépkocsiadó-mentességben

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.04.05.

Már nemcsak a súlyosan mozgáskorlátozottak kaphatnak gépjárműadó-mentességet, hanem az egyéb fogyatékkal élők is.

A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete lőrinci szervezetének tagsága a gépjárműadó-mentesség változásairól kapott tájékoztatást a polgármesteri hivatal közigazgatási és hatósági irodája adócsoportjának munkatársaitól március 31-én a Kondor Béla Közösség Házban.

DSC05046 copy

Már nemcsak a súlyosan mozgáskorlátozottak kaphatnak gépjárműadó-mentességet, hanem az egyéb fogyatékkal élők is – például a látási, hallási és értelmi fogyatékos személyek – a 100 kW teljesítményt meg nem haladó személygépkocsi után adóévenként legfeljebb 13 ezer forint erejéig.
További változás, hogy a súlyosan mozgáskorlátozottat vagy az egyéb fogyatékkal élőt rendszeresen szállító, vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó is megkaphatja az adómentességet. (Itt is feltétel, hogy a gépjármű teljesítménye maximum 100 kW lehet.)
Ha a családnak több személygépkocsija is van, az adómentesség a legkisebb teljesítményű autóra vonatkozik. Akinek a törvény szerint járt volna az adókedvezmény, de azt korábban nem igényelte, visszamenőleg is megteheti, de csak 2013 utáni dokumentumot fogadnak el.

A vonatkozó jogszabályok

 

– A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény

– A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet

– A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény

– A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet.


Tasy József irodavezető-helyettes megkérte a jelenlevőket, hogy az elhangzottakról tájékoztassák az érintett ismerőseiket is, hogy minél többen élhessenek a törvény adta lehetőséggel.
Az adócsoport munkatársa, Gattyán-Tamás Csilla elmondta, hogy ha valaki év közben adja el a régi autóját, és vásárol egy másikat, a gépjárműadó-mentesség abban az évben még a korábbi autón marad. Ahhoz, hogy átvezessék a kedvezményt, be kell menni a Városház utca 16. alatti polgármesteri hivatalba.
Szó esett arról is, hogy az adómentességre jogosultak körét a 18 évnél fiatalok tekintetében is bővítették. A tájékoztatót követően a résztvevők által feltett kérdésekre válaszoltak a szakemberek.