Jubiláló könyvtár

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.05.04.

A Főváros Szabó Ervin Könyvtár pestszentimrei fiókkönyvtára fennállásának 65. évfordulója alkalmából ünnepséget rendezett április 28-án.

A pestszentimrei könyvtár története egészen 1952 áprilisáig nyúlik vissza, amikor is a Nemes utca 13. alatt kezdte meg a működését. A legenda szerint egy pék felesége, Pásztor Jánosné volt az első könyvtárvezető, aki ingyenesen vállalta a könyvtár vezetését. Erre emlékezve nemzeti színű szalaggal átkötött kaláccsal ajándékozták meg az olvasókat az ünnepnapon.

IMG 9210 átméretezve
A könyvtár 1989. november 1-jén a Nagykőrösi út 56. alá, majd idén a Pestszentimrei Közösségi Házba költözött, ahol a magyar kultúra napján nyitotta meg a kapuit. A könyvek új birodalmának kialakítását Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata finanszírozta.
– Nagyon sok gratulációt kapunk az olvasóktól – mondta Fodor Beatrix, a pestszentimrei könyvtár vezetője. – A beiratkozók száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest megduplázódott. A kölcsönzési tranzakciók száma 73, a kölcsönzött dokumentumoké 70 százalékkal nőtt.

IMG 9227 átméretezve
Az ünnepségen Ughy Attila polgármester, a rendezvény fővédnöke és Fodor Péter, a Főváros Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) főigazgatója mondott köszöntőt, majd Nemeskéri-Kutlán Endre, a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság titkára ismertette az imrei könyvtár történetét.
Az eseményen adta át a díjakat az alsó és felső tagozatos iskolásoknak meghirdetett Kedvenc könyvtári könyvem című pályázat nyerteseinek Ughy Attila és Fodor Péter. A nívósabb pályamunkákat kitették a könyvtár kiállítófelületeire.
A műsorban Nagy Bettina a kerületi prózamondó versenyen első helyezést hozó produkciójával, Brozsek Anna Dóra és Grosz Kamilla népdalcsokorral működött közre. A jubileumról természetesen nem maradhatott el a születésnapi torta sem. Az ünnepségen részt vett Lévai István Zoltán alpolgármester és Sóron Ildikó, a FSZEK régióvezetője is.