Fehér-piros lengyel bál

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.05.04.

Nemzeti ünnepükön adtak bált a kerület lengyel származású polgárai.

A lengyel alkotmány, a zászló ünnepe és a külhoni lengyelek világnapja alkalmából bált rendezett a XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat április 29-én a Kondor Béla Közösségi Házban.

VSZ 6698 copy

A lengyel parlament, a szejm 1791. május 3-án fogadta el az úgynevezett május 3-i alkotmányt, amely Európában az első, a világon a második polgári szellemű alaptörvény volt. Május 3-a egyúttal Polónia-világnap is, azaz a külhoni lengyelek világnapja. Annak a mintegy 15 millió lengyelnek az ünnepe, akit az ország viharos történelme a határokon túlra sodort. Az előző napon, május 2-án pedig a lengyel zászlóról emlékeznek meg a lengyelek.

VSZ 6688 copy
A XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal rendezett bált a három nevezetes dátum kapcsán.
A rendezvényen mindenkinek olyan öltözékben kellett megjelennie, amelyiken akár kiegészítőként, de szerepelt a fehér és a piros szín, vagyis a lengyel zászló két színe. A bálra a kerületen kívül Újpestről és Tatabányáról is érkeztek vendégek.
A műsorban a Polonéz táncegyüttes különféle lengyel tájegységek táncait mutatta be, s a nagyérdeműt a Lengyelországból érkezett Coral együttes szórakoztatta hajnalig. A zenekar repertoárjában Anna Jantar, a repülőgép-balesetben elhunyt lengyel énekesnő szép dalai mellett természetesen igazi talp alá való muzsika is szerepelt.
A lengyel műsorvezető szavait Balogh Katarzyna Mirosława, a helyi lengyel önkormányzat elnöke tolmácsolta.