Zene, tánc, finomságok és gépcsodák

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.05.04.

Tavaszi Nemzetközi Ízkavalkáddal bővült a majális palettája.

Színes programok várták az érdeklődőket április 28. és május 1-je között a kerületben. Az első három napon a Kossuth tér, május első napján pedig a Bókay-kert és az Új Tündérkert Étterem parkja is otthont adott a rendezvényeknek.
VAA 6751 copy
Alighogy megnyílt a négynapos rendezvénysorozat első napján a Tavaszi Nemzetközi Ízkavalkád a Kossuth téren, eleredt az eső, és elmosta az aznapi folytatást.
A szombati programok sorát – középpontban a Tébláb Nemzetközi Néptáncfesztivállal, amelynek kezdete stílusosan a tánc világnapjára esett – Ughy Attila polgármester nyitotta meg. A Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola növendékei különféle magyar tájegységek táncait mutatták be a Kossuth téren felállított színpadon. Felléptek emellett kerületi óvodások, iskolások, valamint erdélyi, felvidéki és vajdasági tánccsoportok is. S miközben folyamatosan zajlottak a zenés-táncos produkciók, a főzőshow keretében a sátrakban készültek a finomabbnál finomabb falatok.

Új műfüves focipálya


A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. a Magyar Labdarúgó Szövetséggel egy 20 x 40 méteres műfüves focipályát adott át május 1-jén a Bókay-kertben. Az új pályát a Bókay iskola diákjai és a Városgazda Utánpótlás Akadémia növendékei használhatják, de ki is lehet bérelni.

 

Ínycsiklandozó finomságok


Az Ízkavalkád pénteki első napján kora délután Angola mutatkozott be, szombaton Portugália, vasárnap Brazília, hétfőn pedig a Zöld-foki-szigetek ízvilágával ismerkedhettek meg az ínyencek. Eközben persze hagyományos magyar ételeket is lehetett vásárolni, például sült kolbászt, pecsenyét, különböző ízesítésű lepényeket, házi készítésű sajtokat.

VAA 6741 copy
A színpadon napközben népi, világzenei és popegyüttesek váltották egymást, többek között az LGT- és az Abba-emlékzenekar lépett fel.

Hagyományos majális


A Bókay-kertben a kerületieket az önkormányzat a megszokott majálisi programokra várta május elsején. Elsőként a Tébláb iskola növendékei léptek színpadra. Ők néhány éve arra vállalkoztak, hogy a majálisnak visszaadják az eredeti, vagyis a népi tradíciókból ismert tartalmát a Bókay-kertben. Ilyenkor körültáncolják a Fesztiválszínpad mellett felállított májusfát, amely természetesen már nem egy legény szerelmének bizonyítéka választottja számára, hanem a közösségi összetartozás jelképe.

VAA 6775 copy
A színpadon bemutatót tartottak a Városgazda Utánpótlás Akadémia sportolói, s a kilencvenes évek sztárjai mellett kellemes szórakozást nyújtott a vidám dalokat előadó Cozombolis, a hetven éve született Máté Péter slágereit játszó Főnix zenekar és az örökzöld Abba-slágerekkel fellépő Abba Sisters is.

Gépmajális a parkban


A gyerekeket igazi vidámparki hangulat fogadta a Bókay-kertben, a Kossuth téren és az Új Tündérkert Étterem, azaz az egykori Hofherr-villa parkjában.

VAA 6599 copy
Ez utóbbi helyszínen kilencedik alkalommal rendezte meg a Gépmajálist a Hofherr-Dutra Emléktársaság, hogy emléket állítson a hajdan Kispest és Pestszentlőrinc határában működő gyárnak, amelyet a Hofherr család alapított és tulajdonolt, s amely a szocializmus éveiben Vörös Csillag Traktorgyár néven működött.

VAA 6589 copy
A Gépmajálist számos kulturális program kísérte. A gyár modelljei mellett hazai gyártású régi tehergépjárművek, veterán autók, motorok és mezőgazdasági gépek sorakoztak fel. A rendezvény csúcspontja a szokásos felvonulás volt, amelynek során a gépek megmutatták, hogy még mindig nem csupán egyszerű kiállítási tárgyak: erejük teljében gördültek körbe a környező utcákon.

XXV. Tébláb Nemzetközi Néptáncfesztivál


A Tébláb Táncművészeti Alapítvány és a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola április 28. és május 1. között rendezte meg a huszonötödik nemzetközi néptáncfesztivált. Mi sem volt természetesebb annál, hogy április 29-ét, a tánc világnapját, amely egyúttal a néptáncfesztivál fő napja volt, sok-sok tánccal ünnepeljék. Kicsik és nagyok, amatőr és professzionális táncosok adtak ízelítőt az érdeklődőknek a Kárpát-medence hagyományos néptáncaiból. Az idei fesztivál külföldi vendégei Erdélyből, a Felvidékről és a Vajdaságból érkeztek.


A Bókay-kertben és az Új Tündérkert parkjában Lévai István Zoltán mondott köszöntőt, amiben elhangzott: örül annak, hogy sokan vesznek részt a programokon, amelyek idén a szintén jó családi programot kínáló Ízkavalkáddal bővültek.
– Nem beszélve a hagyományosan megrendezett Gépmajálisról, amely nemcsak a felnőtteket és a traktorok szerelmeseit érdekeli, hanem a gyerekeket is, akik boldogan ültek fel ezekre a gépcsodákra – tette hozzá az alpolgármester.

VAA 6691 copy