Házhoz viszik az új szelektív kukákat

Írta:  2013.09.16.
A Fővárosi Önkormányzat idén uniós támogatással Budapest teljes területén megkezdte a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer bevezetését.
A Fővárosi Önkormányzat idén uniós támogatással Budapest teljes területén megkezdte a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer bevezetését. A XVIII. kerületben szeptember folyamán kezdi el kihelyezni a színes szemétgyűjtő kukákat az FKF Zrt.

– A Lakatos-lakótelepen már megjelentek az első kukák, a kerület többi részére folyamatosan érkezik el ez a szelektív gyűjtési mód – mondta Forgács Edit, az önkormányzat vagyongazdálkodási és műszaki irodája környezetvédelmi csoportjának ügyintézője.
Az új szemétgyűjtési rendszer keretében a papír, valamint a műanyag- és a fémhulladékot lehet szelektíven gyűjteni. Ehhez valamennyi családi ház és társasház két gyűjtőedényt kap. Azokban a kerületekben, ahol már „házhoz mentek” a kukák, a lakosság 70-80 százaléka gyűjti rendszeresen szétválogatva a hulladékot.
Fontos tudni, hogy a szelektív szemétgyűjtés az alapközszolgáltatás részévé vált, ezért a kukák átvétele és rendeltetésszerű használata kötelező. Ha valaki kommunális hulladékot helyez a szelektív edényekbe, felszólítást kap, és a szállítás költségét az ingatlantulajdonos köteles megtéríteni. Folyamatos szabálysértés esetén bírságra számíthat a renitens.
A családi házas övezetekben havonta egy megadott időpontban szállítja el az FKF Zrt. a szelektív hulladékot. A pontos szállítási napok megtalálhatók a www.fkf.hu weboldalon. A Fővárosi Önkormányzat arra kéri a lakosokat, hogy támogassák a rendszer bevezetését, hiszen a város tisztasága, az új, környezetbarát módszer sikere elsősorban rajtuk múlik.