Kézfogás és ölelés

Írta:  2013.09.20.
Pestszentlőrinc-Pestszentimre örmény testvérvárosának, Artasatnak a nevét viseli szeptember 20-tól az Uzsok téren található Örmény-Magyar Katonai Hősi Emlékmű park. A téren 2002 óta áll a második világháborúban elesett örmény katonák, és az Örményországban elhunyt magyar hadifoglyok emlékműve.
Tekintettel a kiváló kapcsolatra és a két nemzet között meglévő kölcsönös tiszteletre a XVIII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete úgy döntött, hogy az Uzsok teret – ahol az Örmény-Magyar Katonai Hősi Emlékmű áll – 2013. szeptember 20-án Artasatról, a kerület testvérvárosáról nevezi el, és emlékparkká nyilvánítja. Az Artasat Emlékpark avatásán és az örmény-magyar katonai emlékmű koszorúzása előtt Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere beszédében kiemelte, hogy a testvérvárosnak kijár ez a megtiszteltetés.
 

– Kiváltképpen úgy, hogy a park az örmény-magyar katonai emlékművet öleli körül. Olyan emlékhelyet avatunk, amely a küzdelmek utáni megnyugvásnak, az önfeláldozás hitelességének, a tisztességes helytállásnak, és a kötelezően és kérlelhetetlenül elérkező végnek állít emléket – mondta Ughy Attila.
A Jerevántól 30 km-re lévő Artasat, az egyik legrégibb örmény város, az ókori Örmény Királyság fővárosa volt.
– Artasatról nem sok adatot találunk az interneten, de mi másoknál sokkal többet tudunk erről a városról azáltal, hogy ebben a tiszteletreméltó múlttal rendelkező helységben testvérvárosunkat köszönthetjük – fogalmazott köszöntőjében a polgármester. – Itt, Közép-Európa szívében mi hiszünk abban, hogy nem vagyunk egyedül. A testvérvárosok intézményét nagyra értékeljük, mert lehet, hogy messze vannak egymástól a helységnévtáblák, lehet, hogy esténként más nyelven mondunk mesét gyermekeinknek, vagy imádkozunk, lehet, hogy másfajta zenére indulnak meg a lábaink, de ugyanazok az egyeteme emberi értékek mozgatnak bennünket.
Nazarján Hamlet, a XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke – miután megköszönte, hogy létrejöhetett ez az avatóünnepség – megemlítette, hogy olyan kisfiú is eljött, akinek dédpapája örményként magyar földben nyugszik.

Az emlékpark avatásának zárásaként a jelen lévők megkoszorúzták az örmény-magyar katonai emlékművet. Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata nevében Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő, Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő és Lévai István Zoltán alpolgármester helyezett el koszorút. Artasat városa, valamint Arman Kirakoszjan, az Örmény Köztársaság magyarországi nagykövete nevében Hakop Hovakimjan, a XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat nevében Nazarján Hamlet elnök és Kása Istvánné elnökhelyettes, a Csepeli Örmény Nemzetiségi Önkormányzat nevében Szárkiszján Ádám elnök koszorúzott. A XVII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat nevében Zárai Lukács István és felesége helyezte el az emlékezés virágait. Az emlékműnél ugyancsak koszorút helyeztek el a XVIII. kerületi nemzetiségi önkormányzatok képviselői.
A nap zárásaként a meghívottak a Kondor Béla Közösségi Házban fotókiállítást tekinthettek meg Örményországról, illetve a testvérvárosi találkozókról.